Töltött hús recept

Töltött hús recept

Elkészítés:

      A 1.5 kg sertésdagadót hosszú késsel a két réteg között megnyitjuk, a rést kézzel kitágítjuk, kívül-belül besózzuk. Tölteléke többféle lehet: 1. két zsemlét tejben megáztatunk, 20 dkg csiperkegombát apróra vágunk, egy kevés apróra vágott vöröshagymával megpároljuk, a kinyomott zsemlékkel, 1 tojással, borssal, ízlés szerinti fűszerek-kel összedolgozzuk, a keveréket a húsba töltjük, a hús száját nagy tűvel bevarrjuk, és sütőben - mintegy egy óra alatt - pirosra sütjük. Csak amikor teljesen kihűlt, akkor szeleteljük.
Az áztatott zsemléket megtisztított, megvágott és megpárolt vegyes zöldséggel, leszűrt konzerv zöldborsóval keverjük össze, és az előbbi eljárás szerint ezt töltjük a húsba.
A dagadóból többet veszünk, mintegy 0.25 kg húsból pörköltet készítünk, a zsemléket a kész pörkölt levében áztatjuk meg, illetve hagyjuk, hogy felszívják a levet. A zsemléket és a húst megdaráljuk, petrezselyemzölddel, egy kevés majoránnával fűszerezzük, és a húst ezzel töltjük meg. Látványos, ha a pörköltes töltelékbe zöldborsót is keverünk; szeletelésnél szép a színe.
A tejben megáztatott zsemléket 20 dkg darált sonkával, tojással, egy kevés, ugyancsak darált füstölt szalonnával keverjük össze, és a húst ezzel töltjük meg. Végül: a hidegen is tálalható töltött húst körbekötözhetjük füstöltszalonna-szeletekkel, ez leginkább a pörköltes töltelékhez illő íz. Ez esetben tálaláskor a szalonnaszeleteket a spárgával vagy cérnával együtt eltávolítjuk. A töltött húsos tálat lecsurgatott céklaszeletekkel, gerezd-be vágott csemegeuborkával, fehérkáposztából készült salátahalmokkal, citrommal ízesített reszelt sárgarépa-kupacokkal díszítjük. Melegen tálalva burgonyapürét vagy sült burgonyát adunk hozzá.

vissza a főoldalra

The Mountain - 3D pólók