Különleges borscs recept

Recept elkészítése:

Különleges borscs recept

Hozzávalók:
50 dkg csirkeaprólék,
50 dkg marhalábszár (egy darabban),
25 dkg főtt, kicsontozott füstölt sonka vagy nem zsíros tarja,
1 pár debreceni kolbász,
50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, karfiolrózsa stb.),
30 dkg készen vásárolt (vagy házilag elkészített) ecetes-tormás céklasaláta,
2 dl céklalé,
25 dkg savanyú káposzta,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 dl tejszín,
2 dl tejföl,
4 evőkanál olaj,
2 evőkanál finomliszt,
2 evőkanál frissen reszelt torma,
1 babérlevél,
1 mokkáskanál csombor (borsikafű),
1 mokkáskanál törött fekete bors,
ízlés szerint só.

Elkészítés:

      A marhahúst megmosom, leszárítom, és 2 evőkanál felhevített olajon minden oldalát körülsütöm. Ha a hús egész felülete megfehéredett, ráöntök 2 és félliternyi hideg vizet, és megsózva jó puhára főzöm. Közben a csirkeaprólékot gondosan megtisztítom, és kis darabokra vágom (csirkeollóval könnyen át lehet vágni a csirkecsontokat). A megmaradt olajon megfonnyasztom a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, majd a csirkedarabokat is rátéve, erős lángon, hirtelen lepirítom. Csak annyi vizet öntök rá, amennyi szűken ellepi, és puhára főzöm. A főtt aprólékot gondosan kicsontozom, és a húst metéltre vágva félreteszem, levével együtt. A főtt marhahúst is kiveszem a levéből, és ugyancsak metéltre vágom. A megtisztított zöldségeket vékonyka hasábokra aprítom, a debreceni kolbász bőrét lehúzom, és vékonyra karikázom. A céklasalátát leszűröm, és a céklát ugyancsak vékony csíkokra vagdosom. A főtt sonkát is felcsíkozom. Nagy fazékba belerakom a marhahúst, a csirkehúst, a sonkát, a zöldségeket, a kolbászkarikákat és a felaprított savanyú káposztát. Az összes levet szitán átszűrve ráöntöm. A fűszerekkel ízesítem, és a levest készre főzöm. A tejszínbe belekeverem a lisztet és a tejföl felét, majd folytonosan kevergetve besűrítem vele a forrásban lévő levest. Ez után teszem hozzá a céklasalátát és még annyi céklalevet, hogy az étel kellemesem pikáns (de ne túl savanyú) legyen. Jól kiforralom, végül a reszelt tormát is beletéve befedem, és a lángot elzárom alatta. Ezután a megmaradt tejfölt is belekeverem. Hagyom, hogy kihűljön, majd adagokra osztva megfagyasztom.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: