Finom májpástétom recept

Finom májpástétom recept

Hozzávalók:
60 dkg borjúmáj,
20 dkg nyers szalonna,
20 dkg pácolt marhanyelv,
2 tojás,
tej az áztatáshoz,
10 dkg zsemlemorzsa,
60 dkg vékony szeletekre vágott szalonna a forma kibéleléséhez,
só,
frissen őrölt bors (a vásárolt őrölt bors is megteszi),
mandarinszeletek és olívabogyó a díszítéshez.

Elkészítés:

      A borjúmájat megtisztítjuk, hideg vízben megmossuk, és szárazra töröljük. A nyers szalonnával együtt kétszer-háromszor húsdarálón átdaráljuk, a zsemlemorzsát tejbe áztatjuk majd kinyomkodva a darált májhoz adjuk. Belekeverjük a tojást és a fűszereket, és az egészet sima masszává dolgozzuk. A marhanyelvet kis kockákra vágjuk.
Egy őzgerincformát kibélelünk a szalonnaszeletekkel, úgy hogy jócskán kihajoljanak a formából. A massza felét beletöltjük. Ezután elosztjuk rajta a kockákra vágott marhanyelvet, ráterítjük a máj másik felét, és a lelógó szalonnavégekkel betakarjuk. Az így előkészített pástétomot alufóliával teljesen betakarjuk, és egy nagy edénybe állítjuk, amelyet az őzgerincforma feléig vízzel töltünk fel, majd előmelegített sütőben 200 C-on kb. 2-2 1/2 órán át, pároljuk. Ha szükséges, meleg vizet öntünk utána. Ezután a formát kivesszük a vízfürdőből, hagyjuk teljesen kihűlni és eltávolítjuk az alufóliát. Kiborítjuk a pástétomot, leöntjük a fölösleges zsírt, majd felszeleteljük. Végül mandaringerezdekkel és olívabogyóval díszítjük (fogpiszkálóval a szeletek tetejéhez erősítjük). Egészen különleges specialitás a szilveszteri büféhez!

vissza a főoldalra

The Mountain - 3D pólók