Berni szeletek recept

Berni szeletek recept

Hozzávalók 6-8személyre:
1 kis (cca. 90 dkg-os) sózott marhanyelv,
20 dkg szárazbab,
2 1/2 liter víz,
2 fej vöröshagyma,
1 babérlevél,
1 sárgarépa,
1 darab zeller,
2 evõkanálnyi só,
50 dkg marhahús (például nyak),
1 evõkanálnyi margarin,
25 dkg füstöltszalonna,
30 dkg (nyelvbõl készült) kolbász.

Elkészítés:

      A nyelvet egy éjszakára tedd vízbe, s ugyanakkor külön áztasd be a babot is. A vizet forrald fel a szegfûszeggel, egy egész vöröshagymával, a répával, a babérral és a zellerrel, majd tedd bele a nyelvet, s fõzd mintegy 2 órán át. Ekkor add hozzá a marhahúst, szórd meg 2 evõkanálnyi sóval, s fõzd lassú tûzön további 2 órát. Amikor a nyelv vége már megpuhult, vedd ki, húzd le a "héját" (azaz a rücskös bõrét), majd a nyelvet tedd vissza a húslevesbe. Egy evõkanálnyi margarint hevíts fel egy serpenyõben, párolj meg benne egy fej apróra vágott hagymát, majd tedd bele az elõáztatott és lecsurgatott babot. Add hozzá a szalonnát, majd öntsd fel 1/2 liter húslevessel, s fedõ alatt fõzd 50 percig. Ekkor add hozzá a kolbászt, s fõzd további 30 percig. Tálaláskor a babot tedd elõmelegített tányérra, s arra fektesd a felszeletelt húsfélét. Jól illik hozzá a vágott snidlinggel megszórt, fõtt sósburgonya. (A szárazbabot olykor zöldbabbal, illetve savanyú káposztával is keverik.)

Elkészítés ideje: 3óra

Kiemelt partnerünk