Teasütemény recept

Recept elkészítése:

Teasütemény recept

Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt,
1/2 csomag Dr.Oetker sütőpor,
15 dkg cukor,
1 csomag Dr.Oetker vaníliás cukor,
2 tojás,
25 dkg vaj.

Elkészítés:

      A sütőporral vegyített lisztet a nyújtódeszkára szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, ebbe tesszük a cukrot, vaníliás cukrot, és a tojásokat. Villa segítségével a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra adjuk a darabokra vágott hideg vajat, befedjük liszttel, gombóccá nyomjuk, és a közepéből kiindulva gyorsan sima tésztává gyúrjuk.
A tésztát a következő apró süteményekhez használjuk:
- Vaníliafánk: A tésztát késfok-vastagságúra kisodorjuk, kis fánkszaggatóval kiszaggatjuk, tojássárgájával bekenjük, kristálycukor és vágott mandula vagy dió keverékével beszórjuk, sütjük.
- Perecek: A tésztából ceruzavastagságú pereceket készítünk, tojássárgájával bekenjük, kristálycukorral beszórjuk.
- Fekete-fehér sütemény: a tészta felét 3 dkg kakaóval és 5 dkg cukorral összegyúrjuk.
a) Úgy a világos, mint a sötét tésztát kocka alakúra kisodorjuk, egymásra rakva szorosan felhajtjuk, hidegre állítjuk, azután szeletekre vágva megsütjük. (Csigaminta.)
b) A tészta egyik feléből 3 db, 1 cm-vastagságú tekercset készítünk, a kisodort fehértésztával becsavarjuk, hidegre állítjuk, aztán szeletekre vágjuk.
c) Úgy a fehér, mint a sötét tésztából ceruzavastagságú tekercseket formálunk, sarkosra összenyomjuk, felváltva egymás mellé és fölé rakjuk, háromszoros sorban. Jól összenyomva hidegre állítjuk, azután szeletekre vágva sütjük. (Sakktábla minta.) Hogy jobban összetartsanak, tanácsos tojásfehérjével minden tekercset bekenni, és úgy összeállítani.
- Töltött fánkok: A tésztát egyenletesen kisodorjuk, kerek formával kiszaggatjuk, és világossárgára sütjük. A felét bekenjük barackízzel, zselé- vagy vajkrémmel, a másikat ráhelyezzük, és megcukrozzuk, vagy cukormázzal vonjuk be.
- Gyümölcsízes teasütemény: A kisodort tésztából kerek formát és karikákat szúrunk, és megsütjük. Ha kihűltek, gyümölcsízzel bekenjük, a kerek formákat, és a karikákat (melyeket előbb cukorral beszórunk), rárakjuk.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: