Káposztás sonka recept

Recept elkészítése:

Káposztás sonka recept

Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja,
50 dkg savanyú káposzta,
50 dkg vegyes leveszöldség,
2 pohár száraz fehérbor,
2 nagy borízű alma,
2 gerezd fokhagyma,
3 szem összetört szegfűszeg,
1 mokkáskanál szárított csombor (borsikafű),
1 evőkanál olaj,
kevés cukor,
tej a sonka áztatásához,
2 dl tejföl.

Elkészítés:

A füstölt sonkát előző nap annyi tejbe áztatjuk, amennyi teljesen ellepi. A tejből kivesszük, lecsöpögtetjük, és nyersen vékony metéltre vágjuk. A káposztát átmossuk, lecsöpögtetjük, a leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk, majd vékony hasábokra vagdaljuk. Az almát meghámozzuk, és kicsumázva szintén hasábokra vágjuk. Egy mély tűzálló tálat kikenünk az olajjal, és a káposzta felét az aljára terítjük. Erre kerül a nyers sonka fele, amit a fél adag almával betakarunk. Utána zöldség következik, majd újabb káposztaréteg, amit sonka, alma és zöldség követ. A bort, a tejfölt, a fűszereket, az áztatás után maradó 1-2 dl tejet és a cukrot összekeverjük, beletesszük a megtisztított szétzúzott fokhagymát, és ezt a mártást úgy locsoljuk rá az étel tetejére, hogy teljesen ellepje. Ha kevés, kis tejjel vagy tejföllel kiegészítjük. A tálat lefedjük, és előmelegített forró sütőben, közepes lángon két, két és fél óra hosszat sütjük. Rendkívül tartalmas, finom étel, minél többször melegítjük, annál jobb ízűvé válik.

Elkészítési idő: 20 perc + 150 perc a sütés

vissza a főoldalra

Receptek kategória: