Zöldborsó gőzölve 2. recept

Zöldborsó gőzölve 2. recept

Elkészítés:

      A frissen szedett és azonnal kifejtett borsót bő sós vízben kifőzzük – 30 percig forralva -, majd leszűrjük, és vizét lecsurgatjuk. Fél kg fejtett zöldborsóhoz 0,5 l vizet, 6 kávéskanál cukrot és egy késhegynyi sót számítva a cukros-sós vizet felforraljuk, beletesszük a lecsurgatott zöldborsót, és addig főzzük, amíg a szemek ráncosodni nem kezdenek. Ekkor a borsót szűrőkanállal üvegekbe merjük, de úgy, hogy csak félig töltsük meg, a tetejükre egy csapott mokkáskanálnyi benzoesavas nátriumot szórunk, és az üvegeket háromnegyed részig töltjük, a még egyszer felfőzött, de már langyosra hűlt főzőlével. Szorosan lekötözzük, és 30-35 percig gőzöljük. A gőzölést másnap és harmadnap megismételjük. Közben gondosan vizsgáljuk meg, hogy az üvegek légmentesen zártak-e, ugyanis ilyenkor a borsót még elhasználhatjuk, de néhány nap múlva már megromlana.

vissza a főoldalra