Pizzatészta és pizzamártás alaprecept

 PIZZATÉSZTA ÉS PIZZAMÁRTÁS ALAPRECEPT

Pizzatészta alaprecept      
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt,
2 dkg élesztő,
kb. 1,5 dl hidegvíz,
kb. 0,5 dl olíva olajat (ha az nincs, akkor hidegen sajtolt napraforgó olajat, ha ez sincs, akkor étolajat),
egy evőkanál margarin,
só.

Egy nagyobb tálba berakjuk a vizet, az élesztőt, az olajat és a margarint, mindezeket jól elkeverjük, és akkor hozzáadhatjuk a lisztet. Addig gyúrjuk, amíg a fánktésztánál egy picivel keményebb anyagot kapunk. Gömb alakúra formázzuk, és kevés lisztet szórva a kelesztő tál aljára, hagyjuk megkelni.

Pizzamártás (sugo) alaprecept      
5 dkg finomra vágott hagyma,
0.5 dl olívaolaj (ha ez nincs, akkor ugyanaz az eljárás, mint a tésztánál),
14 dkg (2 doboz) paradicsom- püré,
só ,őrölt feketebors.

A hagymát az olajban aranysárgára megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét. Felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cukrot is adhatunk hozzá. Sütése: 1. A legegyszerűbb, ha egy vékonyan kiolajozott sütő tepsibe nyújtjuk, így téglalap alakú pizzát kapunk. 2. A legelső, amit a tésztára pakolunk, az mindig a pizza szósz! 3. Ezután következnek az alábbiakban leírt hozzávalók, 4. A legvégén mindig a sajt jön. Jó az, ha a pizzát előmelegített, és min. 300 fokon sütjük. Ellenkező esetben esélyünk van rá, hogy kiszárad sütés közben, és akkor van mit rágni rajta!

Kiemelt partnerünk