Ropogós keksz

Ropogós keksz

Hozzávalók:
1 cs. (5 dkg) friss élesztő,
5 dl szobahőmérsékletű tej,
1 kk. só,
1/2 ek. köménymag,
50 dkg durva őrlésű rozsliszt,
10 dkg szobahőmérsékletű vaj,
kb. 10 dkg búza- és rozsliszt.

A díszítéshez:
mák,
szezámmag lenmag.

Elkészítés:

Az élesztőt egy tálba morzsoljuk. Egy kevés tejet hozzáöntünk, és addig keverjük, amíg az élesztő fel nem olvad. A maradék tejet, a köménymagot és a rozslisztet hozzáadjuk. Tésztát gyúrunk belőle, majd konyharuhával letakarjuk, és kb. 20 percig kelni hagyjuk. A vajat, valamint 5 dkg búza- és rozslisztet beledolgozunk. Vigyázzunk, nehogy a tészta túl kemény legyen! Újabb 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt 250 °C-ra előmelegítjük. A tésztát meglisztezett gyúródeszkára tesszük, majd 16 részre vágjuk. A darabokat gömbökké formáljuk, ezeket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és kb. 20 cm átmérőjű nagyon vékony körökké nyújtjuk. A korongokat villával megszurkáljuk. A kiválasztott maggal meghintjük, majd a magokat nyújtófával a tésztába nyomkodjuk. Ha kedvünk tartja, a közepére lyukat is fúrhatunk, hogy gyűrűformát kapjunk. 10-15 percig sütjük. Egyszerre két tepsit is tehetünk a sütőbe. Amikor az elöl lévő kekszek teteje világosbarna, a két tepsit a sütőben megcseréljük.

Elkészítés ideje: 2,5 óra

Kiemelt partnerünk