Répás kenyér

Répás kenyér

Hozzávalók 2 veknihez:
2,5 dkg friss élesztő,
5 dl meleg víz,
60 dkg fehér kenyérliszt,
1 ek. só,
20 dkg sárgarépa,
2 ek. olívaolaj,
1-2 kk. kurkuma,

A mázhoz:
1 tojás sárgája,
egy kevés víz.

Díszítés:
kb. 1 ek fűszersó.

Kellékek:
két 2,5 literes kenyérsütőforma.

Elkészítés:

Az élesztőt a meleg vízbe morzsoljuk. A lisztet és a sót egy edényben összekeverjük. A répát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd az olajjal és a kurkumával együtt az élesztős keverékhez adjuk. A lisztet belekeverjük, és az egészből tésztát gyúrunk. Kelni hagyjuk, amíg a duplájára nem dagad. (Ez kb. 40 perc.) A kenyérsütőformákat kizsírozzuk és kilisztezzük. A tésztát még egyszer átgyúrjuk, majd két cipóba választjuk. A sütőformákba fektetjük. A tésztát még kb. 40 percig kelni hagyjuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tojássárgáját egy kevés vízzel hígítjuk, majd a kenyereket megkenjük vele. Fűszersóval megszórjuk, és 40-50 percig sütjük.

Elkészítés ideje: 3,5 óra

Kiemelt partnerünk