Mézes kenyér

Mézes kenyér

Hozzávalók 2 veknihez:
l.nap
40 dkg összetört búza,
4 dl forró víz.

2.nap
1 cs. (5 dkg) friss élesztő,
2 ek olaj,
3 dl víz 1-2 kk só 2 ek méz.

Elkészítés:

Első nap: Az összetört búzát tálba töltjük, a forró vizet ráöntjük, és összekeverjük. Lefedjük, és másnapig állni hagyjuk.

Második nap: Az élesztőt tálba morzsoljuk. Az olajat és a vizet testhőmérsékletűre (37 °C) felmelegítjük. Az élesztőt egy kevés vízben feloldjuk.

Hozzáadjuk a maradék vizet, az előző nap összetört, beáztatott búzát, a sót, a mézet és a liszt nagy részét. A dagasztáshoz egy kevés lisztet félreteszünk. A tésztát kézzel vagy géppel simára verjük. Letakarjuk, és meleg helyen kb. 40 percig állni hagyjuk. A tésztát meglisztezett felületre helyezzük, a maradék lisztet belegyúrjuk, majd kettéválasztjuk. Két veknit formázunk belőle, és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Kb. 30 percig kelni hagyjuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Ha kedvünk tartja, éles késsel rajzoljunk mintákat a vekni tetejére. A kenyeret a sütő alsó rácsán kb. 45 percig sütjük. A tepsiből kiemelve, rácsra fektetve, konyharuhával letakarva hűlni hagyjuk.

Elkészítés ideje: 2,5-3 óra

TIPP - Levessel kitűnő:
Levest főztünk vacsorára, a család pedig éhesen jön haza. Örülni fognak, ha a leves mellé friss házi kenyeret kapnak. Ez a kenyér tápláló és kiadós, sőt rendkívül finom egy kevés könnyű sajttal és néhány karika csípős paprikával.

The Mountain - 3D pólók