Magvas kenyér

Magvas kenyér

Hozzávalók 1 cipóhoz:
1 kk. cukor,
2,5 dkg élesztő,
30 dkg teljes kiőrlésű liszt,
10 dkg rozsliszt,
só,
2 ek. lenmag,
2 ek. napraforgómag 2 ek szezámmag.

Elkészítés:

A cukrot és az élesztőt fél pohár langyos vízben feloldjuk. A kétféle lisztet és egy csipet sót összekeverünk, gyúródeszkára halmozzuk. A közepébe mélyedést nyomunk, a feloldott élesztőt és még fél pohár langyos vizet ebbe az üregbe töltünk. Addig dagasztjuk, ameddig rugalmas tésztát nem kapunk, majd meleg helyen 1 óráig kelesztjük. A tésztát ekkor újra átdagasztjuk, közben az összes magot beledolgozzuk, majd még fél óráig kelesztjük. Újból átgyúrjuk, hosszúkás cipót formázunk belőle, a tepsibe fektetjük, és a tetejét nem túl mélyen bevagdossuk. 200°C-os sütőbe tolva 30-40 percig sütjük.

Elkészítés ideje: 2,5 óra

Mennyi vizet adjunk hozzá?
Nehéz pontosan megmondani, mennyi víz kell a dagasztáshoz. Mindenesetre célszerű az elején kissé többet önteni hozzá, és esetleg utána korrigálni egy kevés liszt hozzáadásával; így nem lesz túl száraz a kovász, és a nedvességet nem kell utólag pótolni.

Kiemelt partnerünk