Mézeskalács ház receptje, leírása

Mézeskalács ház receptje, leírása

A sablon:
Kinagyítani a négyzethálós ábrán látható alakokat /egy kocka egyenlő 1 cm-rel / és szépen kivágni. A ház egyforma darabjai csak egyszer vannak ábrázolva, de két darabot kell a tésztából kiszabni. A háztető mindkét lapja 3-3 részből áll kb. 1 cm átfedéssel összerakva a sütőlapon. Van még a gerinc, ami 1 cm széles és a hossza megegyezik a tető felső hosszával.

A tészta alapanyaga: 60 dkg méz, 1,25  kg liszt, 25 dkg  vaj,  vagy  margarin, 25 dkg  cukor, 3  egész tojás, 5 tojássárgája, 1 késhegynyi  szódabikarbóna.
 
Összeállítása:
A meleg mézben oldjuk fel a vajat, adjuk hozzá a többi anyagot, ízesítsük citromhéjjal vagy porrá tört szegfűszeggel 2-3 db késhegynyi fahéjjal. Lisztezett deszkán gyúrjuk simára. A tésztát osszuk három részre.
 
Kiszaggatás és sütés:
Nyújtsuk ki a tésztát 1/2 - 3/4 cm vastagságúra. helyezzük rá a sablonokat. Először a nagyobb formákat /ház eleje, hátulja. 2 oldallapja, tető /szabjuk ki hegyes késsel, utána a figurákat tető gerincét, 6-8 db fahasábnak való kb.5 cm hosszú hengert fahasábnak, kerítésnek. A szaggatásból leeső széleket össze kell újra gyúrni legvégére az alaplaphoz.
 
Fontos: a tészta masszát nem szabad, sokáig állni, hagyni, mert szétfolyik a sütőben, és nem lesz formatartó.
 
Tegyünk zsírpapírt a sütőlemezre, s helyezzük rá az egyes darabokat. A színezetlenül maradókat, /háztető, házfal / kenjük be tojásfehérjével, amitől szép fényt kapnak, és a három darabból összeillesztett tetősütés közben úgy ragad össze, hogy hullámosnak látszik. Nyomkodjunk a háztetőbe fél dióbelet, hámozott mandulát / sütés előtt /. A házfalat díszíthetjük francia drazséval/szintén sütés előtt /. A sütést előmelegített forró sütőben kell végezni, világos barnára. A kisebb figuráknál törekedni kell a gazdaságos helykihasználásra, 1 - 1 cm hézag maradjon közöttük, hogy nehogy összeragadjanak. Valamennyi darab megsütését háromszori sütéssel tudjuk elkészíteni. Lapátkával szedjük ki a megsült darabokat, és helyezzük hideg lapra. Várjunk néhány percig, míg megkeményednek a darabok, akkor már nem hajolnak el, de még elég puhák, ekkor lehet velük a legjobban dolgozni. Állítsuk a ház előlapját az oldalfal elé és a kettőt hosszú merkelőtűvel /jó a hegyes nem vastag kötőtű is /szúrjuk át. A furatokba dugjunk fogvájót, az fogja össze a darabokat. Egy oldalba elegendő 3 db fogvájó. Gyorsan kell dolgozni, mert ha a tészta megkeményedik, könnyen reped. Az összeszerelt négy oldalfalra, tegyük rá a csúcsánál összefogott nyeregtetőt, és az előbb leírt módon - felülről lefelé szúrva - fogvájóval szögezzük a házfalakhoz, a gerincet is tegyük rá. Végül az épületet helyezzük az alapra. A figurák talpába is szúrjunk fogvájót, és az alapba is kb. oda, ahova tenni fogjuk. Színezés: csak ételszínezékkel szabad festeni. Kell hozzá egy vastag ecset és egy vékony, meg egy kihegyezett hurkapálcika. Ha van otthon ételfesték, akkor könnyű a festési művelet, ha nincs egy kicsit komplikáltabb. Venni kell néhány zacskó tojáscukorkát, színenként szétválogatni, kis edénybe /pl. kis kávés csészékbe / tenni, ráönteni annyi vizet, hogy éppen elfedje a cukrokat. Kb. egy óra múlva a színezék leázik a cukorkákról, és a fehér magja marad, ezeket óvatosan kihalásszuk a léből.
 
Kell egy alapmázat készíteni 30 dkg porcukorból 1/2 citrom levéből de jó 3 evőkanál Olympos citromlé is. Negyedórán át kell keverni, míg sűrű és habos lesz. Akkor annyi részre kell osztani, ahány szint akarunk, és egyenként hozzáadjuk az elkészített, leáztatott színezéket. Ha a festékünket hígnak találjuk, hagyjuk állni. és magától besűrűsödik. Ebből viszont az is következik, hogy a megfelelő sűrűségű festékkel gyorsan kell dolgozni, mert ha kiszárad többé már nem kenhető! A sablon alapján karcoljuk a figurákra a vonalakat, így a tűvel bekarcolt kis árkok megakadályozzák a festék szétfolyását. A figurákat fekvő helyzetben kell festeni. Barna színt kávé, csoki felhasználásával készíthetünk. Ha a figurák megszáradtak, helyükre lehet állítani őket, lehet az alapra olvasztott csokit önteni, és cukorkákat beleszórni. A fahasábokat a ház mellé szintén csokival lehet összeragasztani.

The Mountain - 3D pólók