Mézes aranykorona kenyér recept

Mézes aranykorona kenyér recept
Hozzávalók:

2 dl (sáfrány) margarin (igen ritkán juthatunk hozzá, esetleg gyógynövény-boltokban - ennek híján a "közönséges", napraforgóból készült margarin is megteszi),
1 dl méz,
1 dl porcukor,
1 teáskanál vanília,
1 teáskanál reszelt citromhéj,
2 db egész tojás,
2 db tojásfehérje,
4 dl finom búzaliszt,
1 teáskanál sütőpor,
1/4 teáskanál só,
1/4 teáskanál szódabikarbóna.

Elkészítés:

Vegyünk alapul szobahőmérsékletű margarint és tojásokat (ha a hűtőből vettük ki őket, hagyjuk állni 2 -3 óra hosszat). Egy nagy keverőtálban verjük fel a margarint a mixer közepes sebességén, kb. 1 percig. Fokozatosan adagoljuk hozz a mézet, azután a cukrot. Ezek hozzáadása után még 5 - 7 percig verjük. Adjuk hozzá a vaníliát és a citromhéjat, alaposan keverjük el benne. Egyenként adjuk hozzá ezek után a tojásokat és a tojásfehérjéket, minden egyes adagolás után verjük simára a keveréket. Rendszeresen kapargassuk le a tál falára verődött anyagot. Elegyítsük a lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát, jól keverjük össze. A lisztes keveréket adjuk ezután a tojásos keverékhez, közben folyamatosan verjük a mixerrel, amíg teljesen sima nem lesz. A lágy tésztát osszuk el három, jól kivajazott és kilisztezett, kb. 15 x 8 x 6 cm-es veknisütőbe. 160° C-os sütőben süssük kb. 40 - 50 percig, vagy addig, míg a középtájon beléjük szúrt fapálcika vagy kés tisztán nem húzható vissza. (Választhatunk egy nagyobb, kb. 24 x 12 x 8 cm-es veknisütőt is. Ilyenkor a sütési idő kb. 60 percre növekszik.) Ha megsült, a formában hagyjuk hűlni 15 percig, akkor aztán vegyük ki a formából, és egy dróthálón hagyjuk teljesen lehűlni. A választott formától függően három kisebb, vagy egy nagy veknink lesz. * ARANYKORONA = Nagy Britanniában ez a recept "Golden Crown Pound Cake" ("egyfontos arany korona kenyér") néven közismert. A név arra is utal, hogy a kész kenyér súlya egy font (kb. 45 dkg).

The Mountain - 3D pólók