Aranygaluska borhabbal recept

files/images/mezes/mezes.jpg
Hozzávalók

50 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 dl méz,
2 db tojássárgája,
10 dkg vaj,
1 csomag vaníliás cukor,
3 dl tej,
5 dkg darált dió,
3 dkg mazsola,
1 csipetnyi só.
A borhabhoz: 3 dl bor,
1,5 dl méz,
1 db tojássárgája,
3 db tojásfehérje,
3 dkg liszt,
citromhéj ízlés szerint.

Recept elkészítése:

Az élesztőből 5 dkg liszttel, 1 dl langyos tejjel, kevés mézzel kovászt készítünk. Amikor a langyos helyre tett kovász megkelt, a liszttel, a mézzel, a sóval, a vaníliás cukorral, a tojássárgákkal, 5 dkg olvasztott vajjal és a langyos tejjel összekeverve addig dagasztjuk, amíg az edénytől el nem válik. Ezután langyos helyen 40 percig kelesztjük, majd lisztezett deszkára borítjuk, hüvelykujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és lisztezett pogácsaszaggatóval galuska nagyságú darabkákat szaggatunk a tésztából. Minden egyes galuskát olvasztott vajba mártjuk, és egymás mellé rakjuk egy mélyebb tepsibe, vagy lábosba. Amikor egy réteget leraktunk, meghintjük dióval, mazsolával, és felső rétegként a többi galuskákkal beborítjuk. Most megint kelni hagyjuk 40 percig, majd középmeleg sütőben megsütjük.

Receptek kategória: