10 dkg gomba
1 evőkanál olaj,
1 késhegynyi vöröshagymasó,
1 csipetnyi őrölt fehérbors,
20 dkg vaj,
6 tojássárgája,
1 citrom.
A gombát gondosan megtisztítom, apróra vágom, és kevés olajon megpirítom. Hagymasóval és őrölt fehérborssal fűszerezem, majd szőrszitán áttöröm, vagy kutterban pürésítem. A vajat felolvasztom, és a tűzhely szélére húzom. Dupla falú tejforralóban vagy ennek hiányában kis láng felett, egy forróvizes edénybe állított habüstbe beleteszem a tojássárgáját. Tojásonként 2 evőkanál vizet teszek hozzá, és habverővel folyamatosan addig keverem a gőz fölött, amíg könnyű krémszerűvé nem válik. A kész krémhez fokozatosan hozzákeverem az olvasztott vajat, majd citromlével és a fűszeres gombapéppel (vagy gombakivonattal) ízesítem. Frissen főzött vagy sütött hal-, szárnyas-, zöldség-, hús- és tojásételekhez ajánlom. Külön mártásoscsészében tálalom, de egyes ételeket be is vonhatok vele.
Elkészítés ideje: 30 perc
Receptek kategória:
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges