Zöldborsós rakott burgonya recept

Recept elkészítése:

Zöldborsós rakott burgonya recept

Hozzávalók:
1 kg burgonya,
25 dkg kifejtett,
mirelit vagy friss zöldborsó,
1 csokor petrezselyemzöld,
10 dkg reszelt trappista sajt,
5 dkg vaj (vagy margarin),
2 evőkanál finomliszt,
3 dl tej,
1 mokkáskanál törött bors,
1 db egész tojás,
1 teáskanálnyi só,
2 evőkanál olaj a tepsi kenéséhez.

Elkészítés:

      A burgonyát megmosom, és héjában megfőzöm, majd meghámozva vékony karikákra vágom. Közben a vajat habzásig hevítem a liszttel, és a közben felforralt tejet ráöntve, folytonos keverés közben sűrűre főzöm. Ezután a tűzről lehúzva belekeverem a fele mennyiségű reszelt sajtot és a megmosott, apróra vágott petrezselyem zöldet. Sóval, borssal, ízesítem, végül - ha már nem forró - belekeverem a közben habosra felvert tojást is. A tepsit kiolajozom és beleterítek egy sor burgonyakarikát. Megsózom, és meghintem a nyers zöldborsóval. Erre rákenek a sajtos mártásból, majd újabb réteg burgonyát teszek rá. Sózás után megint zöldborsó következik, amit a mártás követ egészen addig, amíg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére mártásnak kell kerülnie. Végül a tepsit letakarom, és előmelegített forró sütőbe tolom. Kis lángon, legalább egy órán keresztül párolom, a tetejét kissé megpirítom. Vigyázat, a sajt miatt hamar megbarnulhat!

Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: