Burgonyás zsúrkenyér recept

Burgonyás zsúrkenyér recept

Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
30 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya,
7 dkg vaj,
2 púpozott teáskanál só,
4 teáskanál porcukor,
4 dkg élesztő,
2 dl tej,
fél dl szódavíz.

Elkészítés:

      Fél dl tejet meglangyosítok, belemorzsolom az élesztőt és belekeverem a porcukrot. Hagyom, hogy felfusson, közben gyúrótáblára öntöm a lisztet. Közepébe mélyedést vájok, és belerakom a főtt, áttört burgonyát. Beleszórom a sót, az olvasztott, de már hideg vajat, beleöntöm a maradék, ugyancsak langyos tejet és a felfutott élesztőt, majd annyi szódavizet öntök még hozzá, hogy a tészta közepesen kemény legyen. Jól kidolgozom (kis robotgéppel nagyon gyorsan megy), és lisztezett deszkára rakom. Tetejét is belisztezem, és tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztem. Ezután a cipót három részre vágom, hosszúkás kenyereket formálok belőle, és sütőlemezre rakom. Még fél órát hagyom kelni, ezután pedig vizes kenőtollal a tetejét átsimítom, és az előmelegített forró sütőbe rakom. Közepes lángon szép pirosra megsütöm. Ha a kenyerek kihűltek, egyenként alufóliába csomagolom, és a hűtőszekrényben tárolom. Ez a burgonyás kenyér legalább nyolc napig eláll, de csak a hűtőben, alufóliában. Remek szendvicskenyér, és ha szeletekre vágjuk, a mélyhűtőben jól fagyaszthatjuk.
Elkészítési ideje: kb. 120 perc.

vissza a főoldalra