Zalai kenyér recept

Zalai kenyér recept

Hozzávalók:
2 kg finomliszt
30 dkg áttört
főtt burgonya
4 dkg élesztő
1-1.5 l víz
2 dkg só.

Elkészítés:

      A langyos lisztet nagy tálba átszitáljuk, közepére mélyedést készítünk és a langyos vízben eloszlatott élesztőt beleöntjük. Kevés lisztet ráhintünk és kovászt keverünk belőle. Letakarjuk, meleg helyre tesszük, kelni hagyjuk. Ezután elkészítjük a langyos sós vizet. A liszthez hozzátesszük a kihűlt, jól áttört főtt burgonyát, és annyi sós vizet öntünk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Alaposan, erősen dagasztjuk addig, amíg kezünktől és az edénytől el nem válik. Ezután a tésztát meghintjük liszttel, tiszta konyharuhával letakarjuk, és ha a helyiség nem elég meleg, egy tiszta pokróccal is letakarjuk. 60 percen keresztül hagyjuk kelni. Ez idő letelte után, és ha megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Átgyúrjuk, hogy a gáz eltávozzék, és kilisztezett két tepsibe tesszük. 30-40 percig hagyjuk kelni. Előmelegített, közepes erősségű sütőben 1-1.5 órán át lassan sütjük. Mielőtt a sütőbe tesszük, vízzel széles ecsettel bekenjük, és nagy pengéjű késsel 2-3 cm mélyen bevágjuk. Mielőtt a kenyér megsült, kivesszük; vízzel bepermetezzük, és 5-10 percre visszahelyezzük a sütőbe.

Elkészítés ideje: 2óra

vissza a főoldalra