Vajas-marcipános sütemény

Vajas-marcipános sütemény

Hozzávalók 30 darabhoz:
1 cs. (5 dkg) friss élesztő,
15 dkg vaj,
2,5 dl tej,
2 tojás,
2 dkg porcukor,
1/2 kk só,
40 dkg finomliszt,
Töltelék:
20 dkg marcipán,
2 ek porcukor,
2 ek víz,
Vajkrém:
15 dkg vaj,
8 dkg porcukor,
1 kk vaníliás cukor,
Máz:
1 tojás,
Díszítés:
1 cs. mandulapehely.

Elkészítés:Az élesztőt egy tálba morzsoljuk. A vajat felolvasztjuk, a tejet beleöntjük, majd testhőmérsékletűre (37 °C) melegítjük. A vizet hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg az élesztő fel nem olvad. A tojást, a cukrot, a sót és a lisztet belekeverjük. A lisztet apránként szórjuk bele! A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz. Letakarjuk, és meleg helyén kb. 30 percig kelni hagyjuk.
Közben elkészítjük a mandulás tölteléket: Lereszeljük a marcipánt, majd hozzákeverjük a porcukrot és a vizet.
A vajkrémhez a szobahőmérsékletű vajat, a porcukrot és a vaníliás cukrot simára keverjük.
A tésztát meglisztezett gyúródeszkán újra átgyúrjuk, majd kettéosztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, és egy kb. 30x40 cm-es tepsibe fektetjük. A mandulás tölteléket rákenjük.
A tészta másik felét téglalappá nyújtjuk, majd a vajkrémet rákenjük. Hosszanti irányban feltekerjük, és 30 egyforma szeletre vágjuk. A csiga alakú szeleteket a tepsibe, a vajkrémre fektetjük, és kb. 20 percig kelni hagyjuk. A sütőt 220 °C-ra előmelegítjük.
A tészta tetejét a simára kevert tojással megkenjük, majd a mandulapehellyel meghintjük. A sütő középső rácsára tolva kb. 30 percig sütjük, vagy amíg aranybarna nem lesz. 30 szeletre vágjuk, és konyharuhával letakarva kihűlni hagyjuk.

Elkészítés ideje: 2 óra 45 perc