Marcipános koszorú

Recept elkészítése:

Marcipános koszorú

Hozzávalók 15 szelethez:
1/2 cs. (2,5 dkg) friss élesztő,
10 dkg vaj vagy margarin,
2 dl tej,
1 kk szódabikarbóna,
4 dkg kristálycukor,
4 tojás sárgája,
35-40 dkg finomliszt,
csipetnyi só,
Töltelék:
10 dkg marcipán,
3 dkg vaj vagy margarin,
5 dkg cukrozott narancs-, vagy citromhéj,
Máz:
1 tojás,
Díszítés:
mandulapehely.

Elkészítés: Az élesztőt egy tálba morzsoljuk. A vajat vagy margarint serpenyőben vagy a mikrohullámú sütőben megolvasztjuk. A tejet hozzáadjuk, és testhőmérsékletűre (37 °C-osra) melegítjük.
A folyadékból egy keveset az élesztőre öntünk, és feloldjuk benne. A maradék folyadékot, a sót, a szódabikarbónát, a cukrot, a tojássárgáját és a liszt legnagyobb részét hozzáadjuk. Egy kevés lisztet a dagasztáshoz félreteszünk.
A tésztát kézzel vagy géppel addig dagasztjuk, amíg az edény falától el nem válik. Letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük. Ezalatt a marcipánt lereszeljük. A vajat vagy margarint hozzáadjuk, és simára keverjük. A tésztát meglisztezett deszkára borítjuk, és 25x60 cm-es téglalappá nyújtjuk. A marcipános tölteléket a tésztára kenjük. Cukrozott narancs- vagy citromhéjat szórunk rá. A tésztát hosszú oldalánál fogva feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, és koszorút formázunk belőle. Letakarva még kb. 30 percig kelesztjük. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
A kalácsot a simára kevert tojással megkenjük, és mandulapelyhet szórunk rá. A sütő alsó rácsán kb. 30 percig sütjük. Kihűlni hagyjuk.

Elkészítés ideje: 2 óra 40 perc

Receptek kategória: