Marcipános és fahéjas csavart kifli

Marcipános és fahéjas csavart kifli

Hozzávalók 30 darabhoz:
5 dl tej,
1 cs. (5 dkg) friss élesztő,
15 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin,
5 dkg kristálycukor,
1/2 kk. só,
2 kk. őrölt kardamom,
70 dkg finomliszt.

A töltelékhez:
5 dkg szobahőmérsékletű margarin,
25 dkg marcipán,
2 ek őrölt fahéj.

A tetejére:
tojás,
kristálycukor.

Elkészítés:

A tejet testhőmérsékletűre (37 °C-ra) melegítjük. Az élesztőt egy nagy tálba morzsoljuk, egy kevés tejet öntünk rá, és feloldjuk benne. A maradék tejet hozzáöntjük, majd a vajat vagy margarint, a cukrot, a sót, a kardamomot és a liszt nagy részét beledolgozzuk. A tésztát fakanállal, erőteljes mozdulatokkal 6-7 perc alatt (konyhai robotgépben kb. 4-5 perc alatt) simává, rugalmassá gyúrjuk. Fedővel vagy konyharuhával letakarjuk, és kb. 30 percig kelesztjük, hogy a duplájára dagadjon. A tésztát a tál aljára nyomkodjuk, majd meglisztezett deszkára borítjuk, és finom mozdulatokkal dagasztani kezdjük. A töltelék hozzávalóit összekeverjük. A tésztát kettéválasztjuk. Mindkét részből téglalapot nyújtunk, és a tölteléket rákenjük. A tésztát a rövidebb oldalánál fogva félbehajtjuk, és 2 cm-es csíkokat vágunk belőle. A csíkokat megsodorjuk, végüket összenyomjuk. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Letakarjuk, és 40 percig kelesztjük. Közben a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát megnyomogatjuk. Ha rugalmasan visszaugrik, akkor megkelt. A kifliket a simára kevert tojással megkenjük, és kristálycukorral megszórjuk. A sütő középső rácsára tolva 15-20 percig sütjük. Konyharuhával lefedve rácson kihűlni hagyjuk.

Elkészítés ideje: 2,5 óra

TIPP
Jobb kelt tésztát kapunk, ha olvasztott zsiradék helyett szobahőmérsékletűt használunk. A díszítéshez kristálycukor helyett mandulapelyhet is szórhatunk a kiflire.