Mogyorós, kávés "csücskök" recept

files/images/csokolades-finomsagok/24.jpg
Hozzávalók

200 g fehér liszt
125 g tisztított török mogyoró
2 teáskanál liofilizált kávé 10 g vaj
75 g keserű kakaópor
1 és 1/2 teáskanál szódabikarbóna
3 nagy tojás
200 g finomított kristálycukor
1/2 teáskanál vaníliaeszencia
60 g süthető étcsokoládé lencse
só.

Ez a mennyiség kb. 24 süteményhez elegendő.

Hány személyre
4
Recept elkészítése:

Melegítse elő a sütőt 170 Celsius-fokra. A mogyorót terítse szét egy sütőlemezen (tepsin) és pirítsa kb. 7 percig (amíg világos aranybarna színe lesz.) Amint kivette a sütőből, tegye egy vászonzacskóba és dörgölje a két tenyere között, hogy a hártyavékony héja leperegjen. Állítsa a sütő hőmérsékletét 180 Celsius-fokra, és vajazzon ki egy tepsit. Szitálja a lisztet, a kakaót, a szódabikarbónát és egy csipetnyi sót egy közepes tálba. Egy másik tálban a tojást, a cukrot és a vaníliaeszenciát elektromos habverővel, magas fokozaton addig keverje, amíg sűrű, fényes krém lesz belőle. Keverje össze a krémes masszát a száraz hozzávalókkal, adja hozzá a kávét, a csokoládélencsét és a mogyorót, majd kézzel dolgozza össze (kemény tészta lesz belőle). Ossza két egyforma részre a tésztát és sodorjon belőle két 30 centiméteres rudat, ezeket párhuzamosan helyezze a kivajazott tepsibe egymástól 5 cm távolságra, és finoman lapítsa le a hengereket. Süsse a rudakat 25-30 percig, majd helyezze mindkettőt egy vágódeszkára és hagyja hűlni 15 percig. Csökkentse a sütő hőmérsékletét 170 Celsius-fokra. Vágja a rudakat 2,5 cm vastag, ferde szeletekre. Helyezze el a csücsök formájú kekszeket hézagosan két sütőtepsire, és süsse még 10-15 percig, amíg aranyszínűre pirul. Grillrácson hagyja kihűlni a süteményeket. Ezt a kemény kekszfélét teába, kávéba, borba mártogatva fogyasztják.

Előkészítés: 35-40 perc
Sütés: kb. 45 perc

Receptek kategória: