Nagymama húslevese recept

files/images/karfiol/karfiol.jpg
Hozzávalók

1 kg csontos marha leveshús (szegy),
75-80 dkg vegyes leveszöldség,
1 cikk kelkáposzta,
1 cikk karalábé,
1 cikk zeller,
1 kis fej karfiol,
10 dkg gomba,
1 zöldpaprika,
1 fej vöröshagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
5 dkg cérnametélt,
2 gerezd fokhagyma,
só,
10 szem egész bors,
szerecsendió-reszelék,
darabka babérlevél.

Hány személyre
6
Recept elkészítése:

A húst megmossuk, és a csontok mentén 6 darabra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, lemossuk, és egyforma darabokra vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, a gombát megmossuk, és vastag szeletekre vágjuk. A fokhagymát lapokra vágjuk, a vöröshagymát csak megmossuk, de nem tisztítjuk le a külső héját, mindössze félbe vágjuk. (A leves szép színét ettől kapja majd.) A megmosott zöldpaprikát is egészben hagyjuk.
A 24 cm átmérőjű AMC fazekat közepes hőfokon előmelegítjük. A félbevágott hagymát vágott felével lefelé a fazék aljára tesszük, és barnára pirítjuk, majd hozzátesszük a húsdarabokat, a zöldségeket és az összes fűszert. Szűk 2 liter hideg vizet rátöltünk, majd befedjük, és a Visiotherm jelzése szerint a főzési tartományig melegítjük. Ezután a legkisebb lángra visszakapcsoljuk, és kb. 1 óra 50 percig főzzük. Közben a cérnametéltet a legkisebb AMC-edénybe, forrásban lévő vízbe tesszük, befedjük, és felforraljuk. A hőforrást ezután lekapcsoljuk, és 10 percig hagyjuk befedve. A tésztát leszűrjük, és a leveses tányérokban elosztjuk.
A levest további 20 percig hagyjuk "higgadni", ezután óvatosan leszűrjük. Rászórjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet, és befedve hagyjuk állni tálalásig. A zöldséget és a húst külön tálra halmozzuk, a levestésztára pedig ráöntjük a forró levest.

Tipp: Másfajta húsrészből is készülhet a húsleves, csak az a fontos, hogy sokféle zöldség legyen benne.

Receptek kategória: