Zöldséges sajtlepény recept

Zöldséges sajtlepény recept

Hozzávalók 4 személvre:
50 g/4 ek. vaj,
150 ml víz,
65g/4,5 ek. liszt,
2 felvert tojás,
1/4 tk. őrölt mustármag,
50 g Gruyéres vagy Cheddar sajt, kockákra vágva,
só, frissen őrölt fekete bors,
2 tk. friss petrezselyem a díszítéshez.

A töltelékhez:
25 g/2 ek. vaj,
1 hagyma, felszeletelve,
1 gerezd fokhagyma, összezúzva,
225 g szeletelt gomba,
15 g/l ek. liszt,
400 g konzervparadicsom és a leve,
1 tk. porcukor,
225 g cukkini, vastag szeletekben.

A szóráshoz:
1 ek. reszelt parmezán sajt,
1 ek. pirított zsemlemorzsa.

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokra (gázsütőnél 6-os fokozat). A tészta elkészítéséhez olvasszuk fel a vajat, adjuk hozzá a vizet, és forraljuk fel. Amikor felforrt, vegyük le a lángról, keverjük hozzá a lisztet, és sima, üveges masszává dolgozzuk ki. Tegyük egy nagy keverőtálba, és hagyjuk kicsit kihűlni. A tojásokat keverjük a masszához, fűszerezzük, és a mustármagot és a sajtokat is adjuk hozzá, majd újra tegyük félre. A töltelékhez először olvasszuk fel a vajat, fonnyasszuk meg benne a hagymát. A fokhagymát és a gombát is adjuk hozzá, majd három percig főzzük. A lisztet és a paradicsomot is tegyük bele. Kevergetve forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk és cukrozzuk. Adjuk hozzá még a cukkinit is. Egy 1,2 literes tűzálló tálat vajazzunk ki, a masszát kanalazzuk az edény szélén körbe, a tölteléket pedig tegyük középre. Szórjuk meg parmezán sajttal és morzsával. Süssük 35-40 percig, a massza addigra megduzzad, felemelkedik, és aranybarna lesz. Petrezselyemmel szórjuk meg, és melegen tálaljuk.

Kiemelt partnerünk