Zöldséges gnocchi recept

Zöldséges gnocchi recept

Hozzávalók 8 személyre:
450 g fagyasztott spenót,
15 g/l ek. vaj,
1/4 tk. őrölt szerecsendió,
225 g ricotta vagy tehéntúró,
115 g parmezán sajt, reszelve,
2 felvert tojás,
50 g reszelt Cheddar sajt,
só, frissen őrölt fekete bors.

A szószhoz:
50 g/4 ek. vaj,
50 g/4 ek liszt,
600 ml tej.

A zöldséges réteghez:
25g/2ek. vaj,
2 póréhagyma vagy vöröshagyma, felszeletelve,
4 répa, felszeletelve,
4 zellerszár, felszeletelve,
4 db cukkini, felszeletelve.

Elkészítés:

A spenótot tegyük egy nagy serpenyőbe a vajjal együtt, és alacsony lángon olvasszuk fel. Fakanállal törjük szét, utána nagyobb lángon hevítsük, hogy a folyadék elpárologjon alóla. Fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval. Tegyük egy nagy tálba, és keverjük hozzá a ricottát vagy a tehéntúrót, a parmezán sajtot, a tojásokat és a lisztet. Alaposan keverjük simára. Két kanál segítségével formáljunk a masszából ovális alakú darabokat, és tegyük belisztezett sütőlapra. Fél órára hűtsük be. Egy nagyobb, lapos serpenyőben forraljunk fel sós vizet. Tegyük bele a gnocchit, és kb. öt percig főzzük. Mihelyt a gombócok a felszínre jönnek, szűrőkanállal szedjük ki, és tegyük konyhai papírtörlőre. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). A szószhoz olvasszuk fel a vajat, tegyük hozzá a lisztet és a tejet. Forraljuk, amíg be nem sűrűsödik, akkor fűszerezzük meg. A zöldséges réteg elkészítéséhez először olvasszuk fel a vajat, és süssük át benne a hagymát, a répát és a zellert. Tegyük bele a cukkinit is, fűszerezzük és kavargassuk. Tegyük át egy 2,5 liter űrtartalmú tűzálló edénybe. A tetejére helyezzük a gnocchit, merjük rá a szószt, és szórjuk meg reszelt sajttal. Harminc perc alatt süssük aranybarnára.

Kiemelt partnerünk