Vegetáriánus karácsonyi pite recept

Recept elkészítése:

Vegetáriánus karácsonyi pite recept

Hozzávalók 8 személyre:
225g liszt,
175 g vaj,
2 tk. paprika,
115 g parmezán sajt reszelve,
1 tojás félverve 1 ek. hideg vízben,
1 ek. dijoni mustár.

A töltelékhez:
25 g/2 ek. vaj,
1 hagyma, finomra vágva,
1-2 gerezd fokhagyma, összezúzva,
350 g gomba, felaprítva,
2 tk. szárított fűszernövény-keverék,
1 ek. friss, aprított petrezselyem,
50 g kenyérmorzsa,
só, frissen őrölt fekete bors.

A sajtfelfújthoz:
25 g/2 ek. vaj,
25g/2ek. liszt,
300 ml tej,
25 g reszelt parmezán sajt,
75 g reszelt Cheddar sajt,
1/4 tk. mustármag, összetörve,
1 tojás.

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez először öntsük a lisztet egy tálba, és dolgozzuk bele a vajat. A keveréknek morzsalékosnak kell lennie. Keverjük hozzá a paprikát és a parmezán sajtot. Dolgozzuk puha, rugalmas tésztává, adjuk hozzá a tojást és a vizet is. Alaposan gyúrjuk át, tiszta celofánnal takarjuk le, és fél órára hűtsük be. A töltelékhez olvasszuk fel a vajat, és pároljuk benne puhára a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gombát, süssük öt percig, néha kevergessük meg. Vegyük nagyobbra a lángot, és párologtassunk el minden folyadékot a serpenyőből. Vegyük le a tűzről, keverjük bele a fűszereket, a morzsát, és fűszerezzük. Hagyjuk kihűlni. A sütőt melegítsük elő 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat), és tegyünk bele egy sütőlapot. Liszttel meghintett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát, és béleljünk ki egy 23 cm-es kerek sütőformát. Alaposan nyomkodjuk le a széleit, a tetején hagyjunk egy kis peremet. 20 percre hűtsük be. A sajtfelfújthoz olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, és pirítsuk benne a lisztet két percig. A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá. Forraljuk fel, hogy besűrűsödjék, és 2-3 percig pároljuk. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a sajtokat, a mustármagot és a tojássárgáját, majd alaposan fűszerezzük. Keverjük el simára. A tojásfehérjét verjük fel habosra, majd egy fémkanállal óvatosan dolgozzuk bele az előző keverékbe. A pite összeállításához először a dijoni mustárt kenjük el a tészta alján, majd merjük bele a gombás, tölteléket, és egyengessük el. A sajtfelfújtat kenjük el a tetején, és 35-45 percig süssük a sütőlapon. A tetejének aranybarnára kell pirulnia, s ha megkopogtatjuk az edény alját, kongania kell. Azonnal tálalhatjuk, de le is lehet fagyasztani későbbre.