Sütőtökös gnocchi recept

Recept elkészítése:

Sütőtökös gnocchi recept

Hozzávalók 4 személyre:
450 g magas keményítőtartalmú burgonya, meghámozva,
450 g meghámozott, felszeletelt sütőtök,
2 tojássárgája,
200 g liszt egy csipet őrölt szegfűbors,
1/4 tk. őrölt fahéj,
csipetnyi őrölt szerecsendió,
fél narancs reszelt héja,
só, frissen őrölt fekete bors.

A szószhoz:
2 ek. olívaolaj,
1 szem mogyoróhagyma,
175 g szeletelt, friss rókagomba vagy 15 g szárítva és 20 percre meleg vízbe áztatva,
2 tk. mandulavaj,
150 ml créme fraiche (vagy sűrű tejszín),
egy kevés tej vagy víz,
5 ek. friss, aprított petrezselyem,
50 g reszelt parmezán sajt.

Elkészítés:

A burgonyát főzzük bő, sós vízben 20 percig. Szűrjük le és tegyük félre. A sütőtököt csomagoljuk alufóliába, és 180 fokon (gázsütőben 4-es fokozaton) süssük fél órát. Alaposan szárítsuk meg, és a burgonyával együtt zöldségdarálón vagy krumplinyomón nyomjuk át. Jöhet a tojássárgája, a liszt, a fűszerek, a narancs héja, ezeket gyúrjuk puha tésztává, ha kell, adhatunk még mellé lisztet. Egy nagy serpenyőben forraljunk fel sós vizet, és egy gyúródeszkát hintsünk meg liszttel. A gnocchikeveréket töltsük bele egy nyomóformába, amelyre 1 cm-es fejet illesztünk. Egy kb. 15 cm-es kolbászformát nyomjunk a gyúródeszkára. Hempergessük meg a lisztben, és vágjuk 2,5 cm-es darabokra. Ismételjük meg a műveletet a maradék tésztával. A gnocchit villával szurkáljuk meg, és forró vízben 3-4 percig főzzük. Eközben szószhoz az olajat egy teflonedényben melegítsük fel, tegyük mellé a mogyoróhagymát, és pároljuk üvegesre. Tegyük bele a rókagombát, rövid ideig süssük, majd adjuk hozzá a mandulavajat. Kavarjuk bele a créme fraíche-t. Egy ideig pároljuk, majd csorgassuk hozzá a tejet vagy a vizet. Petrezselyemmel és fűszerekkel ízesítsük. A gnocchit szűrőkanállal szedjük ki előmelegített tányérra, és merjük rá a rókagombás mártást. Reszelt parmezán sajttal díszítsük, és azonnal tálaljuk.

Tipp:
Ha előbb szeretnénk elkészíteni, a gnocchit már nyolc órával korábban megfőzhetjük. A mandulavajat készen kapjuk bioboltokban.