Sajtos-spenótos pite recept

Sajtos-spenótos pite recept

Hozzávalók 8 személyre:
115g/4,5 ek. vaj,
225 g/9 ek. liszt,
1/2 tk. őrölt mustármag,
1/2 tk. paprika,
csipetnyi só,
115 g reszelt Cheddar sajt,
3-4 ek. hideg víz,
1 tojás felverve a megkenéshez.

A töltelékhez:
450 g fagyasztott spenót,
1 hagyma, felszeletelve,
egy csipet őrölt szerecsendió,
225 g túró,
2 nagy tojás,
50 g reszelt parmezán sajt,
150 ml tejszín só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

Morzsoljuk a vajat a lisztbe, majd a következő négy hozzávalót is adjuk hozzá. Turmixgéppel is összekeverhetjük. Vízzel hígítva dolgozzuk össze a tésztát, legyen sima és rugalmas. Tiszta celofánnal takarjuk le, és fél órára hűtsük be. A spenótot és a hagymát tegyük egy edénybe, lassan főzzük össze. Nagyobb lángon addig főzzük, amíg a fölösleges víz elpárolog. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítsük. Tegyük át egy tálba, és hagyjuk kicsit kihűlni. A többi hozzávalót is keverjük bele. A sütőt melegítsük elő 220 fokra (gázsütőnél 6-os fokozat). Tegyünk a sütőbe egy sütőlapot. A tészta egyharmadát tegyük félre, az lesz majd a tetején, a többit nyújtsuk ki egy kerek tortaforma méretére. Béleljük ki vele a formát, széleit alaposan nyomkodjuk le, felül hagyjunk egy kis szegélyt. A fölösleges darabokat vágjuk le, majd a tölteléket öntsük bele. A maradék tésztát nyújtsuk ki, és rácsozzuk be. Óvatosan felemelve a sodrófa segítségével tegyük rá a töltelékre. Tojással kenegessük meg a tetejét. A széleit zárjuk le, és 40 percig süssük aranybarnára. Hidegen és melegen is kínálhatjuk.

Kiemelt partnerünk