Sajtos-rizses-zöldséges rétes recept

Recept elkészítése:

Sajtos-rizses-zöldséges rétes recept

Hozzávalók 8 személyre:
175 g hosszú szemű rizs,
25 g/2 ek. vaj,
1-2 póréhagyma (zöldhagyma), vékonyra felszeletelve,
350 g gomba, felszeletelve,
225 g őrölt Gruyéres vagy Cheddar sajt,
225 g feta sajt, felkockázva,
2 ek. mazsola,
50 g darabolt, pirított mandula vagy mogyoró,
2 ek. friss, aprított petrezselyem,
275g réteslap,
2 ek. olívaolaj,
só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

A rizst főzzük meg sós vízben 10-12 perc alatt, egy nagyon kicsit maradjon ropogós. Öntsük le róla a vizet, hideg víz alatt öblítsük le, és tegyük félre, hogy száradjon egy kicsit. Olvasszuk fel a vajat, öt perc alatt süssük meg benne a zöldhagymát és a gombát. Tegyük őket egy nagy tálba, és hagyjuk kihűlni. A rizst tegyük a kihűlt hagymás-gombás keverékhez, adjuk hozzá a sajtokat, a ribizlit, a pirított mandulát és a mogyorót, a petrezselymet, és ízlés szerint a fűszereket. (Nagyon sok sót ne használjunk, a feta sajt önmagában is eléggé sózott.) A sütőt melegítsük elő 190 fokra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Vegyük elő a réteslapokat, és tegyük nedves konyharuhára, hogy ki ne száradjanak, amíg összeállítjuk a rétest. Egy réteget tegyünk zsírpapírra, és kenjük meg olajjal. A következőt ugyanúgy helyezzük rá, de kb. 2 cm-el lógjon túl rajta. A harmadik lapot keresztben fektessük rájuk, a negyediket pedig erre azonos módon, de ez is legyen kicsit hosszabb a harmadiknál, így folytassuk a lapok rétegezését. A tölteléket helyezzük a lapok közepére, és egyengessük formára, ami körülbelül 30-szor 10 cm legyen. Hajtsuk fel a réteslapok széleit, és a zsírpapír segítségével fordítsuk meg, hogy az összehajtogatás alulra kerüljön. Tegyük át egy kikent sütőlapra vagy tepsibe, és igazítsuk el, nehogy a töltelék sütés közben kifolyhasson. Olajjal kenjük át, és 30-40 percig süssük, míg aranybarna színű és ropogós nem lesz. Felszeletelés előtt öt percig hagyjuk állni, utána vastag szeletekre osszuk. Tálaljuk azonnal, de le is lehet fagyasztani.

Tipp:
A hagyományos kulebjaka töltelékében főtt tojás is van; ha szeretjük, használjuk bátran.