Répa almaborban recept

Répa almaborban recept

Hozzávalók 4 személyre:
450 g zsenge répa,
25 g/2 ek. vaj,
1 ek. barna cukor,
120 ml almaborecet,
4 ek. zöldségleves vagy víz,
1 tk. dijoni mustár,
1 ek. finomra vágott friss petrezselyem.

Elkészítés:

A répák végét vágjuk le. vékonyan hámozzuk meg őket, majd éles késsel vágjuk nagyon vékonyra. A vajat melegítsük meg egy vastag falú serpenyőben, tegyük bele a répát, és hirtelen süssük át 4-5 perc alatt, gyakori kevergetés mellett. A cukorral szórjuk meg, még egy percig pároljuk. Tegyük hozzá az almaborecetet a zöldséglével vagy vízzel együtt. Forraljuk fel, és keverjük hozzá a mustárt. Félig fedjük le, 10-12 percig pároljuk. A répának meg kell puhulnia. Fedő nélkül főzzük tovább, amíg be nem sűrűsödik. Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a petrezselymet. Tegyük előmelegített tálra, és azonnal tálalhatjuk. Jól illik sült húsokhoz, halhoz és vegetáriánus ételekhez.

Tipp:
Ha répa előbb megfő, mint ahogy a szósz besűrűsödne, vegyük ki, és a szószt magában, nagy lángon forraljuk. Öntsük a répára, és szórjuk meg petrezselyemmel.