Rakott tejszínes burgonya recept

Rakott tejszínes burgonya recept

Hozzávalók 8 személyre:
vaj a kikenéshez,
1,75 kg burgonya,
2-3 gerezd zúzott fokhagyma,
1/2 tk. őrölt szerecsendió,
115 g reszelt Cheddar sajt,
600 ml tej,
300 ml hígabb tejszín,
2 nagy tojás felverve,
só, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (gázsütőben 4-es fokozat). Egy 2,4 literes, nem túl mély tűzálló tálat vajazzunk ki. Hámozzuk meg a burgonyát, és vékonyra szeleteljük fel. A burgonyát rétegekben tegyük a tálba, adjuk hozzá a fokhagymát, a szerecsendiót és a sajt kétharmadát, majd erre megint burgonyát, és így rétegezzük, amíg el nem fogy. Bőségesen sózzuk, borsozzuk. A tejet, a tejszínt és a tojásokat keverjük össze, öntsük a burgonyára. Egészen az aljáig le kell folynia mindenütt. A maradék sajtot hintsük a tetejére, és süssük 45-50 perc alatt aranybarnára. A sajt olvadjon meg és hólyagosodjon fel. Éles késsel nézzük meg, elég puhára sültek-e a burgonyaszeletek, majd azonnal tálalhatjuk.

Tipp:
A legjobb fajta burgonyát használjuk fel. Sajtnak a zsíros Cheddar a legmegfelelőbb.

The Mountain - 3D pólók