Ünnepi mézeskalács recept

Ünnepi mézeskalács recept

Hozzávalók 20 darabhoz:
2 ek. nádcukorszirup,
1 ek. fekete melasz,
50 g barna cukor,
25 g/2 ek. vaj,
175 g liszt,
1/4 tk. szódabikarbóna,
1/2 tk. fűszerkeverék,
11/2 tk. őrölt gyömbér,
1 tojássárgája,
Cukormáz és díszítés:
1/2 adag cukormáz,
piros, sárga és zöld ételszínezék,
élénk színű szalagok v. fonalak.

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Néhány tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A szirupot, a melaszt, a cukrot és a vajat tegyük egy lábasba, lassan melegítsük lel, időnként megkevergetve, amíg a vaj feloldódik a cukorszirupban. Szitáljuk le a lisztet, a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket (1 kisebb fahéjrúd és 1 teáskanálnyi szegfűszeg, szerecsendió, koriandermagok, szegfűbors összedarálva) és a gyömbért egy edénybe. Fakanállal keverjük hozzá a melaszos masszát és a tojássárgáját, és dolgozzuk lágy tésztává. Vegyük ki a tésztát az edényből, és finoman lisztezett felületen gyúrjuk egyenletesre. Vékonyan nyújtsuk ki, és ünnepi formákat használva - csillagot vagy karácsonyfát például - szaggassunk ki annyi süteményt, amennyit csak tudunk, összegyúrva és újra kinyújtva a tésztát, amikor szükséges. Rendezzük el a süteményeket a tepsikben, elegendő helyet hagyva közöttük. Mindegyik mézeskalács tetején szúrjunk ki kis lyukat szívószállal, ha karácsonyfadíszként szeretnénk használni őket. Süssük 15-20 percig, illetve amíg megemelkedik és aranyszínű lesz, és hagyjuk kihűlni a tepsikben, mielőtt palacsintakéssel áttesszük őket egy rácsos lapra. Osszuk el a cukormázat négyfelé, színesítsük az ételszínezékekkel: az egyiket pirossal, a másikat sárgával, a harmadikat, zölddel. A zsírpapírból készített nyomózsákokat töltsük meg a különböző színű cukormázakkal. Díszítsük a mézeskalácsokat színes cukormáz pöttyökkel-vonalakkal, és hagyjuk megszáradni. Ha fel akarjuk akasztani őket, húzzunk át szalagokat a tetejükön lévő lyukakon.

The Mountain - 3D pólók