Ünnepi gyümölcslepény recept

Recept elkészítése:

Ünnepi gyümölcslepény recept

Hozzávalók 8 személyre:
225 g liszt,
2 tk. őrölt fahéj,
50 g finomra őrölt dió,
115 g vaj,
50 g/4 ek. kristálycukor (plusz a szóráshoz),
1 tojás,
2 csepp vaníliaaroma,
1 ek. hideg víz,

A mincemeathez:
2 alma meghámozva, kimagozva, durvára reszelve,
225 g mazsola,
115 g aszalt barack, apróra vágva,
115 g aszalt füge vagy szilva apróra vágva,
225 g fehér szőlő felezve és kimagozva,
50 g aprított mandula,
1 citrom finomra reszelt héja,
2 ek. citromlé,
2 ek. brandy vagy portói,
1/4 tk. fűszerkeverék,
115 g barna cukor,
25 g/2 ek. olvasztott vaj.

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez tegyük a lisztet, a fahéjat és a diót konyhai mixerbe. Adjunk hozzá vajat, és keverjük zsemlemorzsa állagúvá. Ekkor tegyük egy tálba, keverjük hozzá a cukrot. Villával verjük fel a tojást, a vaníliaaromát és a vizet. Apránként keverjük a tojásos masszát a száraz hozzávalókhoz. Ujjunkkal gyúrjuk össze puha, ruganyos tésztává. Finoman belisztezett felületen gyúrjuk simára. A kész tésztát csomagoljuk fóliába, tegyük a hűtőbe (30 perc). A mincemeat elkészítéséhez keverjük össze egy nagyobb tálban az összes hozzávalót. Vágjuk le a tészta egyharmadát, és tegyük félre a rácsos tetőhöz. A maradékot terítsük ki, töltsünk ki vele egy 23 cm átmérőjű lapos, kivehető aljú tortaformát. Hagyjunk egy félcentis szegélyt a felső peremnél. Sodrófával távolítsuk el a felesleges tésztát. Töltsük a mincemeatet a formába. Terítsük ki a félretett tésztát, és vágjuk 1 cm-es csíkokra, melyeket rendezzünk el rács alakban a sütemény tetején, nedvesítsük meg az illesztési pontokat, és nyomjuk őket egybe. Hűtsük 30 percig. A sütőt melegítsük elő 190 °C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Tegyünk be egy sütőlapot is. Hintsük meg a süteményt vízzel, és szórjunk rá kristálycukrot. Süssük 30-40 percig a sütőlapon. Rakjuk át hűlni 15 percre egy rácsra. Ezután óvatosan távolítsuk el a tortaformát. Hidegen és melegen is tálalhatjuk, édes tejszínhabbal.

Receptek kategória: