Stollen recept

Stollen recept

Hozzávalók 1 kalácshoz:
150 ml langyos tej,
40 g/3 ek. kristálycukor,
10g/2 tk. élesztő,
350 g liszt, és még egy kevés az előkészítéshez,
1/4 tk. só,
100 g lágy vaj,
1 tojás felverve,
50 g mazsola,
25 g szultana,
40g kandirozott narancshéj apróra vágva,
25 g apróra vágott mandula,
1 ek. rum,
40 g/3 ek. olvasztott vaj,
kb. 50 g porcukor (a szóráshoz).

Elkészítés:

Keverjük össze a langyos tejet, a cukrot és az élesztőt, és hagyjuk meleg helyen, amíg habos lesz.
Szitáljuk össze a lisztet és a sót, képezzünk mélyedést a közepében, és öntsük bele az élesztős tejet. Adjuk hozzá a lágy vajat és a tojást, és gyúrjuk össze lágy tésztává. Keverjük hozzá a mazsolát, a szultanát (szmirnai szőlő), a kandírozott narancshéjat, a mandulát, és locsoljuk meg rummal. Gyúrjuk át a tésztát egy finoman lisztezett felületen, amíg ruganyos lesz.
Tegyük a tésztát egy nagy, kivajazott edénybe, takarjuk le sütőpapírral, meleg helyen kelesszük a duplájára (kb. 2 órán keresztül). Fordítsuk ki a tésztát lisztezett felületre, és gyúrjuk, amíg újra egyenletes és ruganyos lesz. Formázzunk belőle egy kb. 25x20 cm-es téglalapot, hajtsuk be a hosszabbik oldalánál, és nyomjuk össze a két réteget. Takarjuk le, hagyjuk 20 percet pihenni. Állítsuk a sütőt 200 °C-ra (gázsülőnél 6-os fokozat). Süssük a kalácsot 25-30 percig, amíg szépen megkel. Hagyjuk kicsit kihűlni a sütőpapíron, majd kenjük meg az olvasztott vajjal. Szitáljuk a porcukról a tetejére, és tegyük át egy fémrácsra hűlni Vékony szeletekre vágva tálaljuk.