Panettone - milánói karácsonyi kalács recept

Panettone - milánói karácsonyi kalács recept

Hozzávalók 1 kuglófhoz:
150 ml langyos tej,
1 csomag élesztő,
400 g liszt,
60 g cukor,
2 tk. só,
2 tojás,
5 tojássárgája,
175 g sótlan vaj, szobahőmérsékleten,
115 g mazsola,
1 citrom reszelt héja,
75 g kandírozott narancs- vagy citromhéj apróra vágva.

Elkészítés:

Tegyük az élesztőt a tejbe egy nagy, előmelegített edényben, és hagyjuk állni, amíg feloldódik (10 perc). Szitáljunk hozzá 115 g lisztet, keverjük el, fedjük le (ne teljesen). Meleg helyen pihentessük 30 percig. Szitáljuk rá a maradék lisztet, s a közepébe vájt mélyedésbe tegyük a cukrot, sót, tojásokat és -sárgákat. Fakanállal keverjük a tésztát, amíg nem túl kemény, majd a kezünkkel folytassuk, amíg ragadós és nyúlós lesz. Adjunk hozzá még egy kis lisztet, ha szükséges, és jól keverjük el (maradjon olyan lágy, amilyen csak lehet). Adjuk a vajat a tésztához, és a kezünkkel gyúrjuk bele. Amikor egyenletesen eloszlott, takarjuk le, és kb. 3-4 órát meleg helyen kelesszük kétszeresére.
Zsírpapírral béleljük ki egy 2 literes kuglóf- vagy 7 kapcsos panettoneforma alját, majd vajazzuk ki a papírt és az oldalait.
Nyomkodjuk le a tésztát, és tegyük lisztezett felületre. Dagasszuk hozzá a mazsolát, a reszelt citromhéjat és a kandírozott gyümölcshéjat. Tegyük a tésztát a formába. Műanyag zacskóval takarjuk le, és hagyjuk kelni kb. 2 órát, amíg a tészta kellően kiemelkedik a formából.
Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra (gázsütőnél 6-os fokozat). Süssük 15 percig, fedjük le alufóliával, és süssük tovább 180 °C-on (gázsütőn 4-es fokozat) 30 percig. Hagyjuk a formában kihűlni, majd tegyük egy rácsra.

The Mountain - 3D pólók