Mikulás sütemény recept

Mikulás sütemény recept
Hozzávalók:

A tésztához:
60 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
30 dkg porcukor,
25 dkg margarin,
2 tojás.
 
Díszítéshez:
1 tojás fehérje,
10 dkg porcukor,
piros kristálycukor,
franciadrazsé,
fehér csoki,
mazsola,
fehér mályvacukor.

Elkészítés:

A lisztet kiöntjük a gyúródeszkára. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, sütőport, a porcukrot és alaposan összekeverjük. Ezután beletesszük a margarint, a tojásokat és tésztát gyúrunk. A tésztát lisztezett gyúródeszkán kisodorjuk, majd pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. Kb. 10-15 perc alatt süssük aranybarnára. Miután megsült a sütiket szedjük ki egy rácsra és hagyjuk kihűlni. Ez idő alatt készítsük el a fehér cukormázat.
1 tojás fehérjét 10 dkg szitált porcukorral, vagy apró szemcsés cukorral kemény habbá verünk (a cukor folyamatos hozzáadásával). A kihűlt sütiket egyenként díszítsük, nem kell megvárni míg a cukormáz megköt.
A sütik felületét kenjük be a cukormázzal. Felső harmadára piros cukrot szórjunk, ez adja majd a sapkát, tetejére mályvacukorból készítsünk bojtot. Ezután nagyjából a süti közepére helyezzük el a mikulás „orrát”, egy piros drazsét, és a mazsola szemeket. Szakállnak reszeljünk fehér csokit. (Van, aki fehér csoki helyett kókuszreszelékkel díszít. Szerintem ha már Mikulás, akkor minél édesebb annál jobb.)