Mandulás-gyümölcsös kosárkák recept

Mandulás-gyümölcsös kosárkák recept

Hozzávalók 36 darabhoz:
275 g liszt,
75 g porcukor,
1 ek. fahéj,
175 g vaj,
50 g őrölt mandula,
1 tojássárgája,
3 ek. tej,
450 g mincemeat (lásd az ünnepi gyümölcslepénynél),
1 ek. rum vagy brandy,
A citromos piskótatészta-töltelékhez:
115 g vaj vagy margarin,
115 g/8 ek. kristálycukor,
175 g sütőporral kevert liszt,
2 nagy tojás,
1 nagy citrom finomra reszelt héja,
A citromos mázhoz:
115 g porcukor,
1 ek. citromlé.

Elkészítés:

A tészta készítéséhez szitáljuk a lisztet, a cukrot és a fahéjat egy tálba, és morzsáljuk el a vajjal zsemlemorzsa állagúra. Adjuk hozzá a mandulát, majd a tojássárgájával és a tejjel gyúrjuk lágy tésztává. Dagasszuk egyenletesre, majd takarjuk le, és 30 percig hagyjuk állni.
Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). Terítsük a tésztát enyhén lisztezett felületre, vágjunk ki 36 recés szélű kört, majd tegyük kis (muffin)formákba. Adjunk rumot vagy brandyt a mincemeathez, és tegyünk teáskanálnyit a kosárkákba. Tegyük hűtőszekrénybe. A citromos piskótatészta-töltet elkészítéséhez keverjük simára a vajat/margarint a cukorral, tejjel, liszttel, citromhéjjal és tojásokkal. Kanalazzuk a mincemeatre egyenlően elosztva, és egyengessük el a tetejét. Süssük, amíg aranybarna színű és ruganyos tapintású lesz (20-30 perc). A sütőből kivéve rácson hagyjuk hűlni. A citromos máz készítéséhez szitáljuk a porcukrot egy tálba, adjuk hozzá a citromlevet, hogy egyenletes, sűrű fedőréteget kapjunk. Ezt kanalazzuk a nyomózsákba, és húzzunk cikcakkos vonalakat a sütemények tetejére. Ha nincs időnk, tálalás előtt hintsük meg őket porcukorral.

The Mountain - 3D pólók