Mézeskalács recept

Mézeskalács recept

Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg méz, 25 dkg cukor, 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 3 dkg margarin, 2 dl tej, 2 dkg szalalkáli, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, ízlés szerint további mézeskalácsfűszer, pl.: szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, gyömbér, ánizs, kardámom, stb.

Elkészítés:

Melegítse fel 1 dl vízzel a cukrot és a mézet, keverje addig, míg a cukor elolvad. A tűzről levéve is kevergesse meg többször. Keverje hozzá a liszthez a sütőport és a fűszereket, majd a kihűlt cukor-méz szirupot morzsolja el vele. Ezután adja hozzá a margarint, a 3 tojás sárgáját, és végül pedig a tejben megfuttatott szalalkálit. Gyúrja össze alaposan és pihentesse lefedve egy éjszakán át. Sütés előtt lisztezett gyúródeszkán nyújtsa kb. fél centi vastagra, majd szaggassa ki a formákat. Tegye a süteményeket kivajazott-lisztezett tepsibe, és előmelegített, forró (200C fokos) sütőben süsse 10-12 percig. Ha kihűlt, 1 tojásfehérjéből vert kemény habhoz adjon hozzá 25 dkg porcukrot és pár csepp citromlevet, és ezzel a mázzal kenje meg a sütemények tetejét, majd tárolja jól záródó dobozban.
Ha nem szeretnénk a cukormázat mi magunk elkészíteni, akkor vehetünk kész tubusban lévő cukormázat is, amit különböző dekorcsövekkel és habzsák használatával még szebbé tehetünk.

The Mountain - 3D pólók