Karácsonyi torta 2. recept

Karácsonyi torta 2. recept

Hozzávalók:
A linzer tésztához:
30 dkg liszt,
20 dkg margarin,
10 dkg (1cs.) Dr.Oetker Vaníliaízű porcukor,
1 mokkáskanál Dr.Oetker Sütőpor,
1/2 cs. Dr.Oetker Vanillincukor,
1-2 evőkanál víz.

A pozsonyi tésztához:
10 dkg liszt,
4 dkg margarin,
1 evőkanál Dr. Oetker Vaníliaízű porcukor,
1 mokkáskanál Dr. Oetker sütőpor,
1 cs. Dr. Oetker Instant élesztő,
0,3 dl tej,
1 db tojás sárgája,
1 késhegynyi kristálycukor,
csipet só.

A töltelékhez:
18 dkg őrölt mák/dió,
1 üveg (2 ml) Dr. Oetker citrom aroma,
10 dkg finomra őrölt babapiskóta,
1 kis- kanál fahéj,
10 dkg kristálycukor,
0.5 dl víz,
3 dkg gyümölcslekvár,
3-5 dkg mazsola,
1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor,
0,5 dl étolaj,
30-40 dkg kinyomott reszelt alma,
1 evőkanál langyos méz,
5 dkg durvára vágott dió.

Elkészítés:

      Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt babapiskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
A linzer tésztához a porcukrot a vízzel elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, a lisztet, és a többi nyersanyagot, majd lazán összegyúrjuk. Félretesszük pihenni, és ez alatt elkészítjük a pozsonyi tésztát. A margarint, a porcukrot, a tojás sárgáját keverőedényben keverjük, hozzáadjuk a lisztet, és a tejjel, kristálycukorral megfutatott élesztőt, valamint a többi nyersanyagot, majd lazán összegyúrjuk és kb. 15 percig pihentetjük. A linzer tészta 2/3-át egy közepes, vagy nagyobb tortaforma alján egyenletesen elterítjük, majd azt 3-4 percig 150 C fokos sütőben félnyersre sütjük és félretesszük. A megmaradt linzertészta 1/3-át a pozsonyi tésztával lazán összegyúrjuk. A máktölteléket tesszük először a félig sült lapra, majd egyenletesen elterítjük. Az összegyúrt tészta felét szintén egyenletesen ráterítjük a máktöltelékre. A diótöltelék következik, amire a kinyomkodott reszelt almát terítjük. Lezárjuk a tortát a megmaradt tésztával, majd azt 150 C fokos sütőben 20 percig sütjük. Eztán az 1 evőkanál langyos mézzel megkenjük, tetejét durvára vágott dióval megszórjuk és még 5-8 percig sütjük. A kihűlő langyos torta oldalát a megmaradt vágott dióval panírozzuk.

vissza a főoldalra

The Mountain - 3D pólók