Karácsonyi keksz recept

Recept elkészítése:

Karácsonyi keksz recept

Hozzávalók:
12,5 dkg Grahamliszt (teljes őrlésű búzaliszt),
egy evőkanál porcukor,
egy evőkanál vaníliás cukor,
egy csipetnyi só,
7,5 dkg margarin,
2,5 dkg tejföl, némi liszt a munkafelületre,
sütőpapír (vagy helyette liszt és zsiradék a tepsi bekenéséhez),
egy tojássárgája a kekszek tetejére (el is maradhat, helyette cukros víz is megteszi),
a díszítéshez mogyoró, dió, díszítőcukorkák.

Elkészítés:

      A tészta valamennyi hozzávalóját alaposan összegyúrjuk, vagy konyhai robotgéppel összedolgozzuk. A tésztát műanyag fóliába csomagoljuk, majd egy órára a hűtőszekrénybe tesszük. A sütőt 180°C-ra állítjuk be. A tepsit előkészítjük a sütéshez. A tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk, majd különféle formákkal kis kekszeket szaggatunk belőle. Fontos, hogy a tészta hideg legyen! Egy tojássárgáját összekeverünk egy kanál vízzel, majd bekenjük a kekszek tetejét. Erre kerülnek a díszítések: mandula, dió, mogyoró, színes díszítőcukorkák. Kb. 13 percig sütjük, akkor jó, ha a színe már aranybarna.

Tipp: ha a kekszeket jól záródó fémdobozban tároljuk, sokáig frissek maradnak, s nedvességgel sem szívják tele magukat.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: