Konyakos májhab recept

Recept elkészítése:

Konyakos májhab recept

Hozzávalók:
Az aszpikhoz:
2,5 dkg zselatinpor,
1 evőkanál cukor,
1 evőkanál citromlé,
2 dl száraz fehérbor,
1 mokkáskanál ételízesítő por,
A májhabhoz:
fél fej vöröshagyma,
30 dkg vaj,
30 dkg borjúmáj,
15 dkg csirke- vagy pulykamáj,
15 dkg borjúcomb,
2 babérlevél,
kb. 1 kiskanál só,
1 mokkáskanál őrölt bors,
0,5 dl konyak,
A díszítéshez:
5 dkg tisztított pisztácia,
A tálaláshoz: 8 vékony szelet pirítós kenyér.

Elkészítés:

      Három deci vizet fölforralunk, a zselatinport beleszórjuk. Kis lángon, kevergetve – különben könnyen leég – 2-3 perc alatt föloldjuk. A cukrot serpenyőben, zsiradék nélkül világosbarnára pirítjuk, a citromlével meg a borral felengedjük és 1-2 percnyi forralás után, az olvasztott zselatinba csorgatjuk. Az ételízesítőt beleszórjuk, 1 deci vizet adunk hozzá, 2-3 percig forraljuk, majd átszűrjük. Kissé hűlni hagyjuk, azután akkora tepsibe öntjük, amiben kb. 1 centi magasan állhat. Hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkocsonyásodjon. Közben a hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk és 5 deka vajon megfonnyasztjuk. A kétféle májat és a húst kisebb darabokra vágjuk, a hagymán, a babérlevéllel fűszerezve 3-4 perc alatt megpirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a konyakkal ízesítjük, 2-3 percig pároljuk, majd a tűzről lehúzzuk. Ha kihűlt – miután a babért kidobtuk belőle –, merülőmixerrel teljesen simára dolgozzuk. A maradék puha vajat apránként hozzáadjuk, és habosra keverjük. Egy püspökkenyérformát megnedvesített celofánnal kibélelünk, és a masszát egyenletesen belesimítjuk, majd minimum 4-5 óráig hűtőszekrényben dermesztjük. Tálaláskor deszkára borítjuk, a celofánt lehúzzuk róla, és forró vízbe mártott késsel kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. Kettesével tányérra rakjuk, és durvára vágott pisztáciával megszórjuk. Az ízes aszpikot a tepsiből szintén deszkára borítjuk, kisebb-nagyobb kockákra vágjuk, díszítésképpen a májhab köré szórjuk. Csillag alakú formával kiszúrt pirítóssal kínáljuk.

vissza a főoldalra

Receptek kategória: