Sárgarépás-kesudiós keksz recept

Sárgarépás-kesudiós keksz recept

Hozzávalók 40 darab kekszhez:
A tésztához:
100 g kesudió,
130 g sárgarépa,
300 g finomliszt,
1/4 kk. őrölt fahéj,
1/4 kk. őrölt szegfűszeg,
150 g vaj/margarin,
100 g cukor,
1 tojássárgája,
1 citrom és 1 narancs reszelt héja,
Továbbá:
80-100 g sárgabarack vagy narancslekvár,
200 g tortabevonó étcsokoládé.

Elkészítés:

A kesudiót tepsibe terítjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben 6-8 percig, aranysárgára pirítjuk, hagyjuk kihűlni, majd finomra megdaráljuk. Miközben a kesudió hűl, meghámozzuk és finomra reszeljük a sárgarépát (A).
Összeszitáljuk a lisztet a sóval, a fahéjjal és a szegfűszeggel. A vajat/margarint habosra keverjük a cukorral és a tojássárgájával. Beledolgozzuk a lisztes keveréket, a kesudiót, a reszelt citrom- és narancshéjat, majd a sárgarépát, és összegyúrjuk (B-C). Lágy és morzsalékos masszát kapunk, 2 órára hidegre tesszük, azután már jól tudunk vele dolgozni.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. 3 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A tésztát liszttel megszórt sütőpapírlapok között kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és különböző alakzatokkal kiszúrjuk (D). Tepsibe rakosgatjuk, és előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
A lekvárt mélyhűtőtasakba szedjük, a tasak száját megtekerjük, hogy ne maradjon benne levegő, egyik csücskét kivágjuk. „Megpöttyözzük" vele a kekszeket, és kettesével összeragasztjuk (E).
A mázhoz finomra vágjuk a csokoládét, meleg vízfürdőben felolvasztjuk. Félig megmártjuk benne a kekszeket, az edény peremén lehúzzuk az aljukról a felesleget (F), és rácsra rakosgatva hagyjuk megszáradni őket. A rács alá előzőleg sütőpapírt/alufóliát teszünk, hogy arra csepegjen a csokoládé, amit dermedés után vissza teszünk a mázba és újra felolvasztunk. Fém- vagy műanyag dobozban, sütőpapírral rétegezve, hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk, mert a csokoládémáz elveszti a fényét!

Elkészítési idő: 1 és 1/2 óra

The Mountain - 3D pólók