Reform mézes recept

Reform mézes recept

Hozzávalók kb. 140 darabhoz:
200 g méz,
150 g barnacukor,
50 g vaj/margarin,
4 tojás,
400 g teljes kiőrlésű búzaliszt,
1 kk. őrölt fahéj,
1/2 kk. őrölt szegfűszeg,
1 kk. szódabikarbóna,
1 csipet só.

A díszítéshez és a mázhoz:
morzsacukor,
dió,
felezett mogyoró,
vágott mandula,
pisztácia,
mazsola,
cukrozott cseresznye,
napraforgómag.

Elkészítés:

A mézet felmelegítjük, hozzáadjuk a barnacukrot és a vajat/margarint, mérsékelt tűzön addig kevergetjük, amíg a cukor fel nem olvad. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Egy mélyebb tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szegfűszeget, a szódabikarbónát és a sót, hozzáadjuk a mézes masszát, fakanállal jól összekeverjük (A), tetejét elsimítjuk, letakarjuk, és a hűtőszekrényben 12 órát pihentetjük.
Sütőpapírral kibélelünk 2-3 sütőtepsit. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Alaposan meglisztezett munkalapon vagy két sütőpapírlap között kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, lisztbe mártogatott, különféle formákkal kiszúrjuk. Amelyiket karácsonyfadísznek szánjuk, azt valamelyik csúcsánál-csücskénél szívószállal átlyukasztjuk (B). A sütőlapokra rakosgatjuk őket, tetejüket tetszés szerint, változatosan megdíszítjük. A forró sütőben 10-12 percig, aranybarnára sütjük. Még melegen - sütőlapáttal - leválasztjuk őket a sütőpapírról, rácsra rakosgatva hagyjuk egészen kihűlni. Fémdobozba zárva, hűvös helyen nagyon sokáig eláll, idő haladtával egyre puhább, porhanyósabb lesz.

Változat:
A díszítetlen példányokból néhányat készen kapható, citromízű vagy saját készítésű cukormázzal „megírunk": 1/2 tojásfehérjét habosra kikeverünk 50 g porcukorral. Sütőpapírból kivágunk 2 db 20x20 cm-es négyzetet (idővel a papír elázik), átlósan félbehajtjuk, és a hosszanti oldalán összetekerve tölcsért csavarunk belőle (C—D), felső csücskét behajtjuk (E), azzal rögzítjük. Beleszedünk 1-2 kk. cukormázat, pici lyukat vágunk a csúcsán, és a vékony sugárban kifolyó cukormázzal változatosan megdíszítjük a puszedlik tetejét (F).

Elkészítési idő: 1óra + 12óra pihentetés

Tipp:
Ha kiszáradna a mézes, abba a bizonyos jól záródó dobozba melléteszünk egy elnegyedelt-nyolcadolt almát vagy egy meghámozott almát héjával együtt. 1-2 nap alatt finomra megpuhul, de az almát ki kell dobni, mert könnyen megpenészedik.
Ha nem tudunk várni, a mikrohullámú sütőben pillanatok alatt puhává varázsolható, ám ha nem fogyasztjuk el egyhamar, kőkemény lesz!

The Mountain - 3D pólók