Pozsonyi táska recept

Recept elkészítése:

Pozsonyi táska recept

Hozzávalók 40 darabhoz:
Az élesztős omlós tésztához:
500 g finomliszt,
250 g vaj/margarin,
50 g porcukor,
1 csipet só,
1 citrom reszelt héja,
1,5 dl tejföl,
20 g élesztő,
1 tojás + még 1 tojás a kenéshez,
A diós-mákos töltelékhez:
50 g puha mazsola,
1 dl tej,
100 g cukor,
1 tasak (10 g) vaníliás cukor,
100 g darált dió,
1 késhegynyi őrölt fahéj,
1/2 narancs reszelt héja,
100 g darált mák,
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg,
1/2 citrom reszelt héja.

Elkészítés:

Ha pihentetés nélkül kívánunk a tésztával dolgozni, először a diós-mákos tölteléket készítjük el: a mazsolát forró vízben megmossuk, lecsepegtetjük, papírkendővel szárazra lapogatjuk (A), apróra vágjuk. Felforraljuk a tejet a cukorral és a vaníliás cukorral, fele-fele arányban leforrázzuk vele a diót és a mákot. A diót összekeverjük a fahéjjal, a reszelt narancshéjjal és a mazsola felével, a mákot pedig a szegfűszeggel, a reszelt citromhéjjal és a maradék mazsolával, hagyjuk kihűlni.
Elkészítjük az élesztős omlós tésztát: eldolgozzuk a lisztben a vajat/margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a reszelt citromhéjat, valamint a langyos tejfölben elkevert élesztőt és tojást. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és alaposan meglisztezett munkalapon pihentetés nélkül kinyújtjuk (B). Ha csak másnap akarjuk megsütni, fóliába csomagoljuk, és éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.
A tésztából 8-10 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki (C). Mindegyik közepére l-l kanálka tölteléket púpozunk, szegélyüket megkenjük tojásfehérjével (D), félbehajtjuk, és a széleket ravioli- vagy recés pogácsaszaggatóval (gyöngéden, hogy át ne lyukasszuk) lenyomkodjuk (E).
Sütőpapírral kibélelünk 2 sütőlapot, rá-lerakosgatjuk a táskákat, tetejüket megkenjük tojássárgájával. Jelzésképpen a diósak tetejére l-l pötty cukrozott narancsdarabkát vagy diógerezdet teszünk, a mákosakat pedig megszórjuk darálatlan mákkal.
30 percig kelni hagyjuk őket, majd előmelegített sütőben (180 °C), középső bordamagasságon 25-30 percig, arany barnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, fogyasztásig jól záródó fémdobozban tároljuk.

Változat:
Tejszínnel-rummal lazított gesztenyemasszával, cukorszirupban péppé főzött narancshéjjal is tölthetjük.

Elkészítési idő: 1 és 3/4 óra

Receptek kategória: