Pompás gyümölcskenyér recept

Recept elkészítése:

Pompás gyümölcskenyér recept

Hozzávalók 20 szelethez:
80 g mazsola,
80 g puha aszalt füge,
80 g aszalt sárgabarack,
50 g cukrozott citromhéj,
50 g cukrozott narancshéj,
160 g finomliszt,
1/2 kk. sütőpor,
diónyi vaj/margarin a formához,
2 ek. liszt a formához,
125 g vaj/margarin,
150 g porcukor,
10 g vaníliás cukor,
4 tojás,
2 ek. rum,
A mázhoz és a díszítéshez:
100 g tortabevonó étcsokoládé,
2 ek. olaj,
20 szem hámozatlan mogyoró,
2 ek. morzsacukor.

Elkészítés:

A mazsolát 1 órára langyos vízbe áztatjuk, alaposan lecsepegtetjük. A fügét, a sárga¬barackot, valamint a cukrozott citrom- és narancshéjat apróra-finomra vágjuk (A). Papírkendővel szárazra törölgetjük a mazsolát, a vágott gyümölcsökhöz adjuk, megszórjuk a teljes mennyiségből elvett 2 ek. liszttel, hogy le ne szálljanak majd a massza aljára, lazán összekeverjük. Szitakanálba tesszük, lerázzuk róluk a felesleget (B), amit visszaszitálunk a kimért liszthez, végül hozzákeverjük a sütőport is. Kikenünk vajjal/margarinnal, és beszórunk liszttel egy 1-1,2 l űrtartalmú őzgerincformát - a felesleges lisztet kiráz-zuk/ütögetjük belőle. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.
A vajat/margarint habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojásokat (C), apránként hozzáadjuk a lisztet, a rumot, majd az aszaltgyümölcs keveréket (D), és gyengéden, de alaposan összekeverjük.
Az őzgerincformába szedjük-simítjuk a masszát (E), az alját szelíden a munkalaphoz veregetjük, hogy mindenütt jól kitöltse, és a középső bordamagasságra állított rácson kb. 50 percig sütjük. A formában 10 percig pihentetjük, majd rácsra borítva hagyjuk egészen kihűlni. Sütőpapírral beterítünk egy nagyobb méretű kerek tálcát, és a ráccsal együtt ráemeljük a gyümölcskenyeret.
A felaprózott csokoládébevonót meleg vízfürdőben felolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, és a sütemény tetejére csorgatjuk úgy, hogy mindenütt bevonja (F). A szeletek helyére, a gerincre 1-1 mogyorószemet teszünk, megszórjuk a morzsacukorral, és hagyjuk egészen megszáradni. Tálaláskor a bordázat mentén szeleteljük. Minél tovább áll, annál finomabb!

Elkészítési idő: 2 óra

Receptek kategória: