Nürnbergi puszi, avagy Elisa csókja recept

Nürnbergi puszi, avagy Elisa csókja recept

Hozzávalók 40-45 darabhoz:
100 g cukrozott citromhéj,
100 g cukrozott narancshéj,
180 g hámozatlan mandula,
180 g hámozott mogyoró,
4 tojás,
180 g porcukor,
só,
1/2 kk. őrölt szegfűszeg,
1/2 kk. őrölt szerecsendió,
1 csapott ek. őrölt fahéj,
1 citrom reszelt héja,
40-45 db 5 cm átmérőjű, kerek ostyalap,
A mázhoz és a díszítéshez:
100 g tortabevonó étcsokoládé,
30 g vegyes cukrozott gyümölcs,
1 ek. nagyobb cukorgyöngy.

Elkészítés:

A cukrozott citrom- és narancshéjat nagyon apróra megvágjuk. A mandulát és a mogyorót finomra daráljuk. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral és 1 csipet sóval (A), hozzáadjuk az őrölt fűszereket (B), a reszelt citromhéjat, a mandulát és a mogyorót, végül a cukrozott citrom- és narancshéjat, alaposan összekeverjük (C-D).
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Az ostyalapokat sütőlapra sorakoztatjuk, és a szegélyeket szabadon hagyva - két kanálka segítségével - formás halmokat púpozunk a közepükre (E). Középső bordamagasságon kb. 25 percig sütjük, 4-5 percig a tepsiben, majd rácsra rakosgatva hagyjuk kihűlni.
Ostyalapok híján kisebb méretű minyon-papírtálkákat használunk: sima csőrbe-téres habzsákba szedjük a masszát, és 3/4-ig töltjük vele a papírtálkákat (F).
A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk. Úgy, hogy az „ostyatalpat" ne érje a máz, fejjel lefelé belemártogatjuk a csókocskákat, ismét rácsra rakosgatjuk őket, és l-l csipet vágott, cukrozott gyümölcskeverékkel díszítjük.
A papírtálkákban sütött puszedlik tetejére egy kevés csokoládét pöttyintünk, és cukorgyöngyökkel díszítjük, vagy egyszerűen csupaszon hagyjuk. Hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni. Ha jól záródó fémdobozban tároljuk, 2-3 hétig is eláll. Az egyes rétegek-sorok közé sütőpapírt fektetünk, hogy össze ne kenjék egymást!

Elkészítési idő: 1 óra

The Mountain - 3D pólók