Narancsos töltött keksz recept

Narancsos töltött keksz recept

Hozzávalók 60 darabhoz:
Az omlós tésztához:
1 narancs,
50 g cukrozott narancs,
500 g finomliszt,
1 kk. sütőpor,
só,
250 g lágy vaj/margarin,
200 g porcukor,
2 tojássárgája,
1 tojás,
A töltelékhez és a díszítéshez:
150 g őszibaracklekvár,
2 ek. őszibaracklikőr,
2 csepp zöld ételfesték,
150 g málna-/ribizlilekvár,
2 ek. málnaszörp,
150 g sárgabaracklekvár,
2 ek. barackpálinka,
50 g vaníliás porcukor.

Elkészítés:

A narancsot forró, folyó víz alatt alaposan megmossuk-sikáljuk, szárazra törölgetjük, héját lereszeljük, majd félbevágjuk, levét kinyomjuk, és átszűrjük. A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk vagy megdaráljuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral és 1 csipet sóval.
Elkészítjük az omlós tésztát: a vajat/margarint és a porcukrot a kézi robotgép dagasztóspiráljával simára kidolgozzuk. Hozzáadjuk a reszelt és a cukrozott narancshéjat, a tojássárgákat és a tojást, összekeverjük. Beledolgozzuk a sütőporos lisztet és 2-3 ek. narancslét, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 éjszakán át pihentetjük.
3-4 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon vagy két, liszttel beszórt sütőpapírlap között 3 mm vékonyra kinyújtjuk. Csillagokat, virágokat, szíveket és fenyőfákat vagy egyéb alakzatokat szúrunk ki belőle, és a sütőlapokra rakosgatjuk. A kiszaggatott tésztaalakzatok felét azonos, de 1-2 mérettel kisebb formával kiszúrjuk (A).
Fél órára hidegre tesszük, majd középső bordamagasságon 8-10 percig sütjük. A sütőlapon hagyjuk langyosra, rácsra rakosgatva pedig egészen kihűlni.
Három edénykében, külön-külön, 1 percig forrósítjuk az őszibaracklekvárt az őszibaracklikőrrel és az ételfestékkel, a málna-/ribizlilekvárt a málnaszörppel, a sárgabaracklekvárt pedig a barackpálinkával. Szitakanálban sorra mindegyiket áttörjük-szűrjük (B), és kissé hűlni hagyjuk.
A porcukrot átszitáljuk, vastagon meghintjük vele a lyukas tésztaalakzatokat (C). A lekvárokat 3 kisebb mélyhűtőtasakba szedjük (D). A tasakokat kissé megtekerve összetömörítjük a bennük lévő lekvárt, egyik csücsküket levágjuk. A teli tésztaalakzatokat 3 részre osztjuk, megpöttyözzük a lekvárokkal (E), és tetejükre helyezzük-illesztjük a porcukorral meghintett párjukat (F). A megtöltött kekszeket hagyjuk teljesen megszikkadni-száradni, jól záródó fém- vagy műanyag dobozban, sütőpapírral rétegezve tároljuk. Minél tovább állnak, annál finomabbak, porhanyósabbak lesznek. Olyan szépek, hogy akár ajándékba is adhatjuk őket.

Elkészítési idő: 2 és 1/2 óra + 1 éjszaka hűlési idő

The Mountain - 3D pólók