Mokkakorong recept

Recept elkészítése:

Mokkakorong recept

Hozzávalók 50 darabhoz:
A krémhez:
1 dl tejszín,
60 g vaj/margarin,
1,5 kk. instant kávégranulátum,
1 ek. finomra őrölt kávé,
2 ek. kávélikőr,
100 g tortabevonó étcsokoládé,
Az omlós tésztához:
400 g finomliszt,
200 g fagyos vaj/margarin,
100 g porcukor,
1 tasak (10 g) vaníliás cukor,
1 csipet só,
1 tojássárgája,
A mázhoz és a díszítéshez:
100 g porcukor,
1 tojásfehérje,
1 ek. citromlé,
50 kávészem.

Elkészítés:

Először a krémet készítjük el, mert hűlnie kell. A vajat/margarint és a tejszínt összeforrósítjuk (A), erőteljes mozdulatokkal simára keverjük, hozzáadjuk az instant kávégranulátumot és az őrölt kávét (B), végül a likőrt (C), alaposan összedolgozzuk. A tortabevonó étcsokoládét apróra vágjuk, meleg vízfürdőben felolvasztjuk, belekeverjük a tejszínes keveréket (D), és 3 órára (akár egész éjszakára) hidegre tesszük.
Az omlós tésztához a lisztet munkalapra szitáljuk. Hozzáadjuk a felaprózott vajat/margarint, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a tojássárgáját. Cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük.
2-4 sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon vagy két, liszttel megszórt sütőpapírlap között 3 mm vastagra kinyújtjuk, és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A korongokat a sütőlapokra helyezzük, és középső bordamagasságon 10-12 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.
A mázhoz a porcukrot simára-sűrűre keverjük a tojásfehérjével és a citromlével. Megmártogatjuk benne a tésztakorongok felét, sütőpapírral bélelt tepsire helyezett rácsra rakosgatjuk őket (E), mindegyik közepére 1 kávészemet illesztünk, és résnyire kitámasztott ajtajú, langyos, kikapcsolt sütőben fényesre szárítjuk (20-25 perc).
Közben fakanállal erőteljesen összekeverjük az áthűlt-dermedt kávékrémet, 2 kiskanál segítségével mogyorónyi halmokat rakunk a mezítelen tésztakorongok közepére (F), és a tetejükre helyezzük-nyomkodjuk a mázas korongokat. Jól záródó fémdobozban, hűvös helyen 2-3 hétig eltartható.

Elkészítési idő: 2 óra + 1/2 óra pihentetés

Receptek kategória: