Mokkacsiga recept

Mokkacsiga recept

Hozzávalók 35 darabhoz:
180 + 70 g kristálycukor,
100 g tojásfehérje,
1 csipet só,
2 ek. instant kávépor granulátum,
A krémhez:
50 g tortabevonó étcsokoládé
1/2 dl tejszín,
30 g vaj/margarin,
1 kk. finomra őrölt kávé,
1 késhegynyi fahéj,
2 ek. rum vagy 1/2 fiola rumaroma.

Elkészítés:

Hogy a habcsókok majd egyforma szabályos nagyságúak legyenek, egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatót 20-25-ször körberajzolunk 3 sütőlap nagyságú sütőpapírlapon (A), majd megfordítjuk őket, és rajzos felükkel lefelé kibéleljük velük a sütőlapokat. 2 A legbiztonságosabb, meleg (olasz) módszerrel habcsókmasszát készítünk: 180 g kristálycukrot 2 ek. hideg vízzel addig forrósítunk, amíg a cukor teljesen el nem olvad (nem forraljuk hosszasan), lehúzzuk a tűzről, hűlni hagyjuk (ideális esetben 110°C-ra).
A tojásfehérjéket a sóval éppen csak elkezdjük felverni, apránként beleszórjuk a maradék 70 g kristálycukrot, és kemény habbá verjük (B). Folyamatosan tovább verve, 2-3 részletben, vékony sugárban beleöntjük a szirupot (C). Hosszasan, türelmesen addig verjük a habot, amíg kemény, fényes masszát nem kapunk (D).
Az instant kávét feloldjuk 2 ek. hideg vízben, beledolgozzuk a habba (E). 10 mm átmérőjű, sima csőrbetéttel ellátott habzsákba szedjük (F), és a körökön belül maradva csúcsos kis halmokat-sipkákat nyomunk belőle a sütőlapra.
100°C-ra felmelegített sütőben 1 órán át sütjük-szikkasztjuk - a sütő ajtaját fakanállal kitámasztjuk, hogy a gőz szabadon távozhasson. A kikapcsolt sütőben további 2-3 órán át száradni hagyjuk.
A krémhez felaprózzuk a csokoládét, a tejszínnel és a vajjal/margarinnal meleg vízfürdőben felolvasztjuk. Hozzáadjuk az őrölt kávét, a rumot és a fahéjat, összekeverjük , kihűtjük, és 2 órára hidegre tesszük.
A habcsókokat leválasztjuk a sütőpapírról. Aljukat vékonyan megkenjük a krémmel, és „búgócsiga" alakzatot képezve kettesével összeragasztjuk. Hűvös, száraz helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk.

Változat:
A habcsókmasszából kisujjnyi vékony, 4-5 cm hosszú rudacskákat formálunk, megsütjük-szárítjuk, és a fenti krémmel megtöltjük őket, végül 100 g felolvasztott tortabevonó étcsokoládéba mártogatjuk a két végüket.
A krémet 50 g finomra darált dióval vagy mogyoróval is dúsíthatjuk, sőt a csokoládé felét helyettesíthetjük csokoládés mogyorókrémmel is.

Elkészítési idő: 1 óra + 3-4 óra szikkasztási idő

The Mountain - 3D pólók